După câțiva ani în top, România continuă să coboare în clasamentul țărilor cu cel mai rapid internet din lume

Dacă în urmă cu câţiva ani, România era în topul statelor cu cel mai rapid internet din lume, în 2021 ocupăm locul 29 la nivel mondial, în coborâre cu trei poziţii faţă de anul trecut. Asta în pofida faptului că viteza de download a crescut la 67,4 Mbps, în ultimul an, potrivit unui studiu realizat de cable.co.uk. Anul trecut, ţara noastră a avut o viteză de download de 61,08 Mbps, care ne-a plasat pe locul 26, după ce în 2019 am pierdut 33 de poziţii în topul mondial, şi am picat de pe locul 5 până pe locul 37.
Lidia Neagu - mar, 14 sept. 2021, 04:44
După câțiva ani în top, România continuă să coboare în clasamentul țărilor cu cel mai rapid internet din lume

Cercetarea a fost realizată și compilată de Cable.co.uk, iar datele au fost colectate de M-Lab, un proiect cu sursă deschisă la care au contribuit organizații ale societății civile, instituții de învățământ și companii din sectorul privat. M-Lab este condus de echipe din cadrul Code for Science and Society, New America’s Open Technology Institute, Google, PlanetLab de la Universitatea Princeton și alți parteneri.

Potrivit sursei citate, un român poate descărca un film HD de 5GB în 10 minute și opt secunde. Descărcarea aceluiași film ar dura 2m şi 29s la viteza medie înregistrată în Jersey (naţiunea cu cel mai rapind internet), în timp ce în Turkmenistan, ultimul clasat, ar dura 22h 34m.

Macao (128,56Mbps) și Ungaria (104,07Mbps) sunt singurele două state care au intrat în top zece cele mai rapide din lume în afara Europei de Vest.

„Europa domină în mod absolut clasamentul încă o dată, datorită unei infrastructuri în mare parte excelente. În toate cazurile, țările care se clasează pe primele locuri sunt cele care se concentrează puternic pe rețelele de fibră pură (FTTP), țările care zăbovesc prea mult pe soluții FTTC și ADSL alunecând și mai mult în jos de la an la an”, a comentat pe marginea studiului Dan Howdle, analist la Cable.co.uk.

Situația în regiune
Din cele 16 țări din Europa de Est, toate se află în prima jumătate a clasamentului, una dintre ele (Ungaria) ajungând în primele zece, iar alte șase în primele 50 de locuri. În total, regiunea are o medie de 46,22 Mbps. Cele mai rapide trei țări au fost Ungaria (104,07Mbps, locul 10), România (67,40Mbps, locul 29) și Slovenia (67,20Mbps, locul 30). Cele mai lente trei țări au fost Macedonia de Nord (15,38Mbps, locul 107), Albania (19,36Mbps, locul 96) și Kosovo (22,21Mbps, locul 81).

Țările cu cel mai lent internet
Cele cinci țări din lume cu cele mai lente viteze de rețea sunt Turkmenistan (0,50 Mbps), Yemen (0,68 Mbps), Etiopia (1,20), Guineea-Bissau (1,24 Mbps) și Guineea Ecuatorială (1,30 Mbps).

Trei dintre ultimele cinci locuri sunt situate în Africa Subsahariană, unul în Orientul Apropiat și unul în CSI (fosta URSS). Toate aceste țări se confruntă cu o infrastructură de rețea subdezvoltată și cu un grad scăzut de utilizare a serviciilor digitale în rândul populației.

Țările cu cel mai rapid internet
Cele cinci țări cu cel mai rapid internet din lume sunt Jersey (274,27 Mbps), Liechtenstein (211,26 Mbps), Islanda (191,83 Mbps), Andorra (164,66 Mbps) și Gibraltar (151,34 Mbps).

Toate cele cinci țări se află în Europa de Vest și toate sunt fie foarte mici, fie sunt națiuni insulare. Este mult mai ușor să se implementeze internetul mobil 5G și internetul mobil complet prin fibră optică FTTP pentru o populație mai mică și/sau pe o suprafață mai mică. De altfel, Jersey este prima jurisdicție din lume care pune fibra pură (FTTP) la dispoziția fiecărui utilizator de bandă largă.

Viteza medie globală a conexiunilor în bandă largă continuă să crească
Potrivit autorilor studiului, după ce au analizat datele pe mai multe perioade de 12 luni, viteza medie globală continuă să crească rapid.

Viteza medie globală în bandă largă măsurată în 2017 a fost de 7,4 Mbps, iar în 2018 a fost de 9,1 Mbps – o creștere de 23,35%. În 2019, viteza medie măsurată a fost de 11,03Mbps – o nouă creștere de 20,65% față de anul precedent. Anul trecut (2020), media a crescut din nou cu încă 90%, ajungând la 24,83Mbps, deși trebuie remarcat faptul că o mare parte din această creștere poate fi atribuită modernizării instrumentelor de măsurare.

Anul acesta, viteza medie globală crește din nou cu încă 20%, ajungând la 29,79Mbps.

Anul trecut, cele mai rapide cinci țări au avut viteze de descărcare de aproximativ 276 de ori mai mari decât cele mai lente cinci țări. Acest decalaj se reduce pentru prima dată de la începutul studiului, în 2017. În acest an, primele cinci clasate sunt de 202 ori mai rapide decât cele cinci cele mai lente. Acest lucru indică faptul că țările cele mai rapide încetinesc în ceea ce privește creșterea vitezei, în timp ce țările cele mai lente prind viteză.

„Accelerația celor mai rapide țări din lume s-a plafonat în cele din urmă în acest an, pe măsură ce acestea ating saturația fibrei pure FTTP. Prin urmare, creșterile de viteză în rândul performerilor de elită pot fi atribuite, în multe cazuri, în mai mare măsură adoptării decât modernizării rețelelor. Între timp, deși țările care ocupă partea de jos a tabelului încă suferă de viteze extrem de scăzute, cifrele din 2021 indică faptul că situația se îmbunătățește”, adaugă Dan Howdle.

Studiul a analizat viteza internetului în 224 de ţări şi teritorii în perioada în ultimele 12 luni care s-au încheiat la 30 iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Am reuşit să salvăm peste 2.000 de locuri de muncă în Valea Jiului. De acum, responsabilitatea pentru implementarea ajutorului de stat revine angajaților CEVJ
Burduja: Am reuşit să salvăm peste 2.000 de locuri de muncă în Valea Jiului. De acum, responsabilitatea pentru implementarea ...
Ministerul Energiei salută decizia Comisiei Europene de autorizare a unui ajutor de stat în valoare de 3,9 miliarde de lei pentru Complexul Energetic Valea Jiului S.A., destinat implementării......
ANM: Seceta pedologică se menține în următoarele zile pe suprafețe extinse din Oltenia și local în vestul şi sud-vestul Munteniei
ANM: Seceta pedologică se menține în următoarele zile pe suprafețe extinse din Oltenia și local în vestul şi sud-vestul ...
Seceta pedologică se menţine în următoarele zile pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, iar local în vestul şi ...
România, producție în scădere de țiței la 9 luni din 2024. Reducerea va continua și în anii următori
România, producție în scădere de țiței la 9 luni din 2024. Reducerea va continua și în anii următori
România a produs, în primele nouă luni din 2024, o cantitate de ţiţei de 2,024 milioane de tone echivalent petrol (tep), ...
Peste 250 de expozanți români și 60 internaționali participă la evenimentul FoodService & Hospitality Expo, care este organizat în Hala Laminor
Peste 250 de expozanți români și 60 internaționali participă la evenimentul FoodService & Hospitality Expo, care ...
FoodService & Hospitality Expo îşi deschide porţile sâmbătă, la Hala Laminor şi va reuni, timp de trei zile (16 - ...