Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), urmasa CNADNR, va demara mai multe lucrări în regie proprie, printre care variantele ocolitoare Balş şi Făgăraş, ce vor include secţiuni în regim de autostradă. Astfel, centura oraşului Balş se va suprapune pe aproape 4 km cu viitoarea autostradă Craiova-Piteşti, iar aproape 70% din centura oraşului Făgăraş, lungă de 14 km, se va suprapune cu traseul viitoarei autostrăzi Sibiu-Braşov.
Ambele proiecte vor fi realizate de CNAIR în regie proprie, fără a mai apela la firme private de construcţii de drumuri. Excepţie vor face lucrările de construire a podurilor sau de deviere a reţelelor de utilităţi, ce vor fi scoase la licitaţie. Acestea nu vor avea însă o pondere mai mare de 30% din totalul lucrărilor, potrivt şefului de la Drumuri.
De asemenea, lucrările în regie proprie vor fi verificate de către un diriginte de şantier din afara CNAIR.
Şeful CNAIR, Cătălin Homor, a declarat că s-a luat această decizie pe baza experienţei dobândite în urma reparaţiei lotului trei al autostrăzii Orăştie – Sibiu.
„Am avut o experienţă destul de bună în trecut cu lotul trei al autostrăzii Orăştie – Sibiu. A fost un succes înregistrat într-un termen relativ scurt şi nu au fost evenimente care ne-au surprins. Este un precedent şi reprezintă o modalitate de implementare în termen scurt, asupra căreia deţinem controlul absolut pentru că este organizarea noastră internă, să evităm tot felul de lucruri neprevăzute legate de constructori neserioşi, oameni care au venit să facă bani nu construcţii, şi noi toţi avem de suferit”, a explicat Homor.
Potrivit acestuia, prin realizarea lucrării amintite au fost create liniile directoare pe care pot fi aplicate şi în cazul altor proiecte. Totodată, un alt avantaj al lucrărilor în regie proprie îl constituie faptul că riscurile sunt mai uşor de identificat şi de gestionat şi, deşi acestea nu pot fi eliminate, probabilitatea de a se concretiza poate fi mult redusă.
Managementul defectuos a fost, în opinia directorului general al CNAIR, o altă cauză care a dus la probleme în executarea unor lucrări, astfel încât, în noua organizare, fiecare regională de drumuri va avea echipă solidă de management. „Avem în companie oameni cu experienţă în domeniu, dar ne-am propus să şi angajăm persoane cu experienţă pentru a completa echipele”, a adăugat Homor.
Acesta a adăugat că în acest sistem vor fi derulate proiecte vechi care sunt blocate, unele chiar de 3 – 4 ani, din cauza incapacităţii constructorilor de a le finaliza, dar şi proiecte noi.
Directorul CNAIR a subliniat faptul că instituţia a cerut şi a obţinut şi aprobarea Comisiei Europene pentru a derula astfel de proiecte, pentru a nu avea probleme cu finanţarea.
Referitor la calitatea acestor proiecte, Homor a explicat ca de verificarea lucrărilor se va ocupa şi Inspectoratul de Stat în Construcţii.
De proiectare în acest cazuri se vor ocupa atât angajaţi ai companiei, dar vor exista şi proiecte care vor fi scoase la licitaţie.
În prima fază, fiecare direcţie regională va avea în derulare de la unu la trei proiecte, lista putând fi lărgită, însă nu foarte mult, a mai spus Homor.
Update Lista proiectelor ce vor fi executate în regie proprie
Cele şapte direcţii regionale ale CNAIR vor avea de executat în total 15 proiecte în regie proprie.
DRDP Bucureşti se va ocupa de drumul de legătură DN5-Vama Giurgiu.
DRDP Braşov se va ocupa de reabilitarea DN73A Predeal-Râşnov şi construirea Variantei de Ocolire Făgăraş.
DRDP Iaşi are de efectuat lucrări în regie proprie pentru centurile Bârlad şi Suceava.
DRDP Craiova se va ocupa de centura Balş şi DN65.
DRDP Cluj va efectua lucrări în regie proprie la centurile Carei, Zalău şi Săcuieni.
DRDP Timişoara are în portofoliu finalizarea unui pasaj denivelat de pe centura Arad, constuirea centurii de sud a Timişoarei şi de reabilitarea DN76, secţiunea Ioneşti-Vârfurile.
DRDP Constanţa are ca sarcină lucrări în regie proprie pentru construirea centurii Techirghiol şi reabilitarea DN2A.