Faptul că Citroen a prezentat un concept nu e deloc surprinzător. Nu este prima dacă când marca franceză dezvăluie așa ceva. De mirare e însă caracterizarea acestuia drept „laborator de idei” ca și conceptul mărcii românești și, mai ales, asemănările dintre cele două mașini.
Acestea fiind spuse, conceptul Citroen Oli este o abordare „radicală și responsabilă” pe care marca franceză o prezintă publicului drept un precursor al unor mașini mașini electrice cu prețuri accesibile, materiale durabile, greutate redusă și construcție simplă.
Oli este un vehicul cu dimensiuni compacte, asemănător unui Jeep, cu o greutate țintă de 1.000 kg și o autonomie de circa 400 km. Eficiența sa ar trebui să fie, conform oficialilor Citroen, „cea mai bună din clasă”, cu un consum de 10 kWh / 100 km. Acest consum cu adevărat mic, dar doar teoretic deocamdată, este completat de o baterie de 40 kWh. Viteza maximă este limitată la 110 km/h.
Ca și în cazul Dacia în cazul Manifesto, oficialii francezi susțin că nu există planuri de a transforma conceptul Oli în mașină de serie. Asta spre deosebire de de recentul concept Ami One care a intrat în producție sub numele Ami în 2020, iar acum are chiar o variantă sub brandul Opel.
În schimb, Vincent Cobee, CEO-ul Citroen, consideră că acesta poate fi o foaie de parcurs către o mașină electrică accesibilă și prietenoasă cu mediul.
„Vrem să facem o declarație legată de mașinile electrice accesibile, responsabile, care emană libertate. Oli este un laborator care demonstrează că nu este complet o nebunie să țintești la asta”, a declarat Vincent Cobee ducând mai departe asemănările cu Dacia Manifesto.
Forma utilitară a conceptului Oli reflectă credința lui Cobee și a șefului de design Pierre Leclercq că „forma urmează funcției”.
Dezvăluirea conceptului Citroen Oli coincide cu lansarea unui nou logo care este strâns legat de cele din istoria de 100 de ani a mărcii franceze.
Acest nou logo, cel mai apropiat de până acum de designul original realizat de fondatorul Andre Citroen din 1919, va apărea pe toate modelele începând cu jumătatea anului 2023. De asemenea, acesta este mai „prietenos” cu rețelele sociale. Alte mărci, inclusiv BMW, Renault sau Volkswagen, au luat și ele măsuri similare în ultimii ani.
Producătorul de anvelope Goodyear Tire & Rubber a dezvoltat, folosind o gamă largă de materiale sustenabile, anvelopele Eagle GO pentru conceptul Citroen Oli. Eagle GO este al treilea model de anvelope concept de la Goodyear, dezvoltat alături de Citroën.
Compusul benzii de rulare, partea anvelopei care se uzează, este realizat aproape în întregime din materiale sustenabile sau reciclate. Printre aceste materiale se numără uleiul de floarea soarelui, rășini de pin, cauciuc natural și siliciu obținut din cenușa cojilor de orez.
Goodyear își propune ca anvelopele concept Eagle GO să aibă o rezistență de până la 500.000 km. Eagle GO utilizează tehologia Goodyear SightLine care include un senzor de monitorizare a parametrilor ce indică starea anvelopelor. Această tehnologie este deja implementată de companie pentru clienții de flote și poate reduce semnificativ cantitatea de deșeuri, dar și îmbunătăți eficiența prin menținerea presiunii și condiției ideale a anvelopelor.
Monitorizarea anvelopelor reprezintă un factor important în a determina dacă și când acestea pot fi reînnoite, astfel îmbunătățind circularitatea și eficiența. Implementarea acestei tehnologii pentru anvelopa concept Eagle GO se aliniază obiectivului Goodyear de a „reinventa” anvelopele și serviciile, oferind informații care au la bază date și senzori, în toate produsele noi până în 2027.