Autorităţile locale nu se implică în promovarea Bucureştiului ca destinaţie turistică, iar numărul mare de turişti care ajung totuşi în Capitală este adus de companiile aeriene care şi-au extins reţeaua de destinaţii. Spre exemplu, 36% din cei 2,5 milioane de pasageri transportaţi de Ryanair anul trecut sunt străini. Pe alte pieţe. operatorul aerian transportă mai mulţi străini.
Iar anul trecut, Bucureştiul a fost vizitat, pentru prima oară, de peste două milioane de turişti.
Acum, Primăria vrea să lanseze un program multianual pentru promovarea Bucureştiului ca destinaţie turistică, pentru perioada august 2018 – iulie 2020, de care se se ocupe nu Compania Municipală Turistică, înfiinţată anul trecut şi care printre servicii are şi componenta de promovare, ci Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism, potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu General aflat pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din 23 august.
Iar acest Plan, ar trebui, conform proiectului citat, să vină cu un brand turistic al Bucureştiului, dar şi cu implementarea unei strategii de promovare.
Despre cheltuielile necesare, documentul arată că acestea „vor fi raportate la persoană/beneficiar şi urmează a fi stabilite prin intermediul unei cercetări de piaţă, în funcţie de activităţi specifice, corect fundamentate şi bazate pe costuri dimensionate economic care să asigure satisfacţia reală a beneficiarului”.
Doar o singură pagină a a fost alocată turismului în programul de guvernare locală din cele 69, prezentat de candidatul de atunci, Gabriela Firea.
Iar primul punct se referea chiar la promovare:
De atunci, Bucureştiul tot un singur centrul de informare are, cel din pasajul de la Universitate şi nicio strategie.
Firea mai promitea atunci şi un site pentru promovarea oraşului, care există şi pentru care Primăria a şi dat bani, însă este lăsat de izbelişte, neactualizat, dar şi o aplicaţie turistică. Nici indicatoare pietonale pentru turişti nu au fost montate, aşa cum era menţionat în programul de guvernare.