După joint venture-ul cu Resolution Property pentru achiziţia Floreasca Park, Zeus Capital caută clădiri de birouri cu randament de peste 7%

14 09. 2020
60588426_79238300

„Suntem încântați să adăugăm Floreasca Park în portofoliul nostru de pe piața locală. Continuăm să explorăm piața românească a activelor imobiliare de birouri și logistică, chiar dacă suntem mult mai selectivi, ținând cont că impactul pandemiei Covid-19 pe piețele imobiliare nu a fost încă evaluat pe deplin. Ne-am unit forțele cu Resolution Property, care acum intră pe piața românească, cu scopul specific al achiziționării Floreasca Park. Zeus își desfășoară activitatea în România de peste un deceniu și poate fi un partener valoros nu numai pentru investitorii instituționali care intră acum pe piața imobiliară locală, ci și pentru investitorii care au deja prezență în țară. Astfel am putea lua în considerare achiziții suplimentare în viitor alături de Resolution, precum și alături de alți investitori instituționali”, spune Stelios Zavvos, CEO Zeus Capital Management.

Citeşte şi: Bosânceanu: Dacă nu e război, e de bine!

Zeus are un portofoliu format din două clădiri de birouri de clasa A, două ansambluri rezidențiale din care mai are 38 de apartamente de vânzare în proiectele Siganture Herăstrău și Emerald Residence din zonele Herăstrău și, respectiv, Lacul Tei și un teren de 26.500 mp pe malul lacului Pantelimon pentru care analizează opțiuni de dezvoltare, iar parteneriatul cu Resolution Property, brațul imobiliar al chinezilor de la Fosun în Europa, iar Stelios Zavvos, președintele Zeus Capital spune că deși a fost doar pentru achiziția Floreasca Park, nu se poate ști niciodată, deci nu e bine să spui nu.

„Continuăm să cercetăm piața locală în vederea identificării unor clădiri de birouri cu potențial. Suntem interesați de proprietăți de primă clasă, cu o atenție deosebită pentru calitate, locație și o combinație puternică de chiriași. În mod similar cu Floreasca Park, căutăm active care pot fi performante chiar și în contextul pandemiei Covid-19. Active imobiliare care pot genera randamente de peste 7% și care își pot păstra valoarea într-un scenariu de recesiune”, susține Stelios Zavvos. 

Compania fondată de Stelios Zavvos, mai are, în prezent, 38 de apartamente de vânzare, în cele două proiecte rezidențiale unde a cumpărat pachete de apartamente în 2010 și 2011. De asemenea, Zeus a preluat, în 2012, clădirea office HQ Victoriei de 5.150 mp, de la antreprenorul Ionuț Dumitrescu, cu 12 milioane de euro.

Citeşte şi: Mișcări de trupe pe piaţa birourilor

„România începe să devină una dintre destinațiile de investiții din Europa Centrală și de Est care oferă valoare bună raportat la banii investiți și randamente îmbunătățite. Piața imobiliară din București este acum privită de comunitatea de investiții ca o piață de investiții subevaluată, care oferă în continuare rentabilități atractive ajustate la risc, cu un potențial semnificativ de apreciere a capitalului, în comparație cu alte piețe din Europa Centrală și de Est. Economia românească a depășit creșterea medie a PIB-ului UE până la începutul pandemiei Covid-19, înregistrând rate de creștere în jur de 4-5%. Este de așteptat ca economia să revină rapid în 2021 la nivelurile de dinaintea pandemiei. În ceea ce privește Floreasca Park, acesta este unul dintre cele mai bune imobile de birouri de clasa A, cu caracteristici tehnice de înaltă calitate și tehnologie de economisire a energiei. Este extrem de bine amplasat în zona principală de birouri și afaceri din București, care are rate de neocupare extrem de scăzute, sub 4%. Având în vedere fundamentele macroeconomice solide ale țării, potențialul pieței imobiliare locale și faptul că această proprietate de birouri de primă clasă a funcționat bine în timpul pandemiei Covid-19, ne-am simțit confortabil să avansăm cu tranzacția noastră și credem că această investiție va genera randamente excepționale pentru investitorii noștri. După cum am menționat mai sus, credem în potențialul pieței de birouri din București și căutăm activ să investim în proprietăți de birouri cu caracteristici similare”, arată Stelios Zavvos. 

Pandemia a afectat volumul tranzacțiilor, nu numai în România, ci și în Europa Centrală și de Est, unde e prezentă compania.

„Inclusiv semnarea pentru Floreasca Park a fost întârziată din cauza pandemiei, cu toate acestea, împreună cu toate părțile angajate în acord am reușit să avansăm rapid procesul de finalizare a tranzacției imediat ce măsurile restrictive au fost ridicate în România” explică Stelios Zavvos.

Yield-ul sau randamentul investițional este un indicator folosit în piața imobiliară pentru a determina profitabilitatea unei proprietăți. Valoarea netă a acestuia este calculată prin scăderea costurilor anuale de operare a clădirii vizate din chiria anuală generată de imobil, iar rezultatul se împarte la valoarea proprietății. Indicatorul este, în prezent, situat la circa 7% – 7,25% pentru birourile din București, 7% pentru proprietățile de retail, da în creștere din cauza impactului pandemiei, și circa 8% pentru industrial. Cu cât procentul este mai mare cu atât imobilul este mai ieftin.