Mitiska a cumpărat parcul de retail în 2017 de la Intercora, companie cu care a intrat într-un parteneriat încă din 2013, când belgienii au cumpărat o participaţie de 50% dintr-un portofoliu format din opt strip mall-uri funcţionale în tot atâtea oraşe din România, iar la începutul lui 2017, Mitiska a cumpărat şi restul pachetului de acţiuni.
Mitiska deține în parteneriat cu dezvoltatorul Square 7 un portofoliu de 21 de parcuri de retail, care a fost dezvoltat în ultimii 10 ani în toate zonele din România. Square 7 Properties acționează, de asemenea, ca co-investitor, dezvoltator și manager pentru toate noile dezvoltări de retail întreprinse de Mitiska REIM în România.
Dar, surse din piață susțin posibilitatea ca Mitiska să iasă din România după vânzarea tuturor proprietăților deținute, deși recent, compania a obținut o finanțare de 33 de milioane de euro de la Erste Group, care va merge către patru parcuri de retail deținute de companie în România. O parte dintre bani vor fi folosiți pentru finalizarea lucrărilor de dezvoltare la parcul de retail din Baia Mare.
Proiectul cu o suprafață brută închiriabilă de 8.200 de metri pătrați va fi livrat în cel de-al doilea semestru al anului viitor. Fonduri suplimentare vor asigura lichiditatea proiectelor deja deschise în Bistrița, Brăila și Drobeta Turnu-Severin.
De altfel, se pare că exit-ul din România ar fi început cu vânzarea centrului Praktiker din Brașov, săptămâna trecută, cumpărat în 2018 de la compania irlandeză Ballymore Group. Proprietatea este compusă din teren și un spațiu de retail operat de magazinul de bricolaj Praktiker.
Ce ridică un semn de întrebare ar fi motivul pentru care Mitiska ar intenționa să iasă de pe piața românească. Parcurile de retail, ca și strip mall-urile, datorită structurii lor, permit intrarea în magazine direct de afară, deci presupun riscuri de infectare mai scăzute decât mall-urile de exemplu și, teoretic, sunt mai căutate de public, deși au o ofertă mai scăzută și chiriași mai puțini.