Economica.net a obţinut un draft al proiectului de OUG privind adoptarea unor măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, care deocamdată nu a fost lansat în dezbare publică. Subliniem că nu ştim dacă aceasta e ultima formă a proiectului de OUG care va fi lansată în transparenţă decizională sau doar una dintre variantele discutate de executiv.
Iată ce prevede proiectul de OUG:
Pensii „îngheţate”
Valoarea punctului de referinţă se menţine la 81 de lei până la intrarea în vigoare a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, se arată într-o variantă de lucru a proiectului de OUG pregătit de guvern, obţinută de Economica.net.
Context
Legea 360 din 2023 spune, la articolul 84 alineatele (2) şi (3), că la data intrării în vigoare a legii, valoarea punctului de referință este de 81 de lei.
Începând cu anul următor intrării în vigoare a legii, valoarea punctului de referință se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.
Reamintim:
Cuantumul pensiei bazate pe contributivitate se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.
Draftul proiectului de OUG, obţinut de Economica.net, prevede „îngheţarea” valorii punctului de referinţă până la intrarea în vigoare a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.
Drepturile de pensie reglementate prin legi speciale pentru pensiile de serviciu civile şi prin Legea nr. 223 din 2015 privind pensiile militare se menţin la nivelul aflat în plată în decembrie 2024, până la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe 2025, conform draftului proiectului de OUG, obţinut de Economica.net.
Actualizarea drepturilor de pensie reglementate prin legi speciale pentru pensiile de serviciu civile şi prin Legea nr. 223 din 2015 privind pensiile militare se stabileşte prin legea bugetului de stat pe 2025.
Salariile angajaţilor la stat „îngheţate”
Până la intrarea în vigoare a legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe 2025, cuantumul brut al salariilor de bază ale angajaţilor plătiţi în temeiul Legii-cadru nr. 153 din 2017 se menţine la nivelul acordat pentru decembrie 2024, dacă personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
Începând cu 1 ianuarie 2025, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, primelor acordate angajaţilor la stat se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2024, dacă personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
Munca suplimentară efectuată de personalul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere şi munca prestată în zile de repaus săptămânal, de sărbători legale se va compensa doar cu timp liber.
Cuantumul indemnizaţiei de merit se menţine în 2025 la nivelul lunii decembrie 2024, de 6.240 de lei lunar, conform draftului proiectului de OUG, obţinut de Economica.net.
Pentru anul şcolar 2025 – 2026 cuatumul minim al burselor propus în draftul proiectului de OUG:
Precizare
Vom publica forma finală a proiectului de OUG îndată ce va fi lansată în dezbatere publică de executiv.