Organizația producătorilor de îngrășăminte solicită și ea Guvernului elaborarea unei scheme de sprijin prin care să plătească facturi mai mici la gaze, potrivit unui comunicat de presă. Industria chimică susține că, din cauza prețului prea mare al gazelor, care sunt principalul element de cost, pierde avantajele competitive pe care le are.
Iată, integral, comunicatul de presă:
„In numele Organizatiei Patronale a Producatorilor de Ingrasaminte Chimice din Romania – NITROFOSFOR, membra a Confederatiei Patronale din Industrie „CONPIROM”, din care fac parte toate combinatele producatoare de ingrasaminte chimice, apreciem aprobarea operativa a Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea marilor consumatori industriali de energie electrica. Aceasta va contribui in mod eficient la reducerea costurilor de productie la un numar insemnat de mari companii din industria prelucratoare, avand efecte pozitive in intreaga piata de energie.
In acest context trebuie sa va semnalam ca marii consumatori industriali de gaze naturale din industria prelucratoare (industria producatoare de ingrasaminte chimice, alte industrii cu consum ridicat de gaze naturale) ar avea o stringenta nevoie de instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea costurilor de productie cu materia prima gazele naturale.
Precizam ca cca. 75 % din totalul cheltuielilor de productie o reprezinta costul gazelor naturale. Credem ca o asemenea schema de ajutor de stat pentru marii consumatori de gaze naturale din industria prelucratoare este legata si de definirea notiunii de consumator vulnerabil.
Mentionam ca reprezentam o industrie care realizeaza produse cu valoarea adaugata mare, angajam zeci de mii de oameni direct si indirect si in ciuda rolului important pe care-l jucam in agricultura si economia noastra, nu suntem intelesi si sprijiniti , astfel ca pierdem din avantajul competitiv atat pe piata interna cat si pe cea externa.
Patronatul nostru isi exprima intreaga disponibilitate in a concura la rezolvarea problemelor mai sus mentionate”.
Nitrofosfor are zece membri, dintre care cei mai improtanți sunt combinatele chimice controlate de Ioan Niculae și Azomureș, potrivit datelor de pe site-ul propriu: Amonil SA Slobozia, Azomureș SA Târgu Mureș, Amurco SRL Bacău, DonauChem SRL Turnu Măgurele, Petrom Doljchim Craiova, Ga-Pro-Co Chemicals Savinesti, Viromet Victoria, Nitroporos Fagaraș, Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari, InterAgro București.
Schemă de sprijin pentru marii consumatori de energie electrică
Guvernul a aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea consumatorilor industriali din 15 domenii prin intermediul certificatelor de emisii de CO2, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
„Ordonanţa de urgenţă cu privire la modificarea Ordonanţei 115 a Fondului de mediu (OUG 115/2011 – n.r.) şi instituirea unei scheme de ajutor de stat (…) a fost aprobată astăzi. Practic, ea este împărţită în două părţi – o parte alocă banii procentual din Fondul de mediu, 29% merg la bugetul de stat, 50% merg către proiecte ale Fondului de mediu, 15%, de data asta, am căzut de acord în Guvern, împreună cu ministrul Mediului şi premierul, pentru această schemă de ajutor de stat pentru cele 15 sectoare industriale aprobate de Comisia Europeană.
Industria acestor sectoare va fi ajutată cu un procent de 15% din valoarea certificatelor de CO2 care vor fi vândute şi banii se vor strânge în Fondul de mediu, iar 6% din acest buget vor merge către proiecte de reducere a emisiilor de CO2, proiecte care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, derulate prin Fondul de mediu”, a afirmat Popescu, la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă, la finalul şedinţei de Guvern.
În total, 170 de companii vor beneficia de această schemă de sprijin, iar valoarea totală a ajutorului este de 331 de milioane de euro, pentru perioada 2018-2020.