„Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat astăzi (marţi – n.r.) Raportul privind calitatea serviciului de acces la internet pentru anul 2015 – parametri administrativi. Potrivit acestuia, în anul 2015 furnizorii de internet mobil din România au remediat deranjamentele semnalate de utilizatori într-un interval mediu de 14 ore, cu 7 ore mai puţin faţă de valoarea medie raportată în anul 2014 (21 de ore). În schimb, durata de remediere a deranjamentelor la internet fix a crescut de la o medie de 25 de ore în anul 2014, la o medie de 39 de ore în 2015”, se arată în document.
Potrivit ANCOM, termenul de remediere a deranjamentelor reprezintă intervalul de timp cuprins între momentul recepţionării de către un furnizor a unei reclamaţii privind un deranjament validat şi momentul remedierii acestuia. Furnizorii au obligaţia să includă în contracte aceste termene, ele variind între 3 şi 240 de ore, cele mai uzuale fiind de 24 de ore, 48 de ore şi 72 de ore.
„În prezent, piaţa furnizării serviciilor de acces la internet din România este puternic concurenţială pe componenta de preţ. Prin publicarea unor date şi informaţii privind calitatea acestor servicii, ANCOM urmăreşte stimularea unei competiţii reale şi la nivelul calităţii serviciilor, inclusiv prin apariţia unor oferte orientate cu precădere spre această componentă importantă a serviciilor de acces la internet”, a declarat Eduard Lovin, director executiv de reglementare ANCOM.
Cele mai recente statistici publicate de ANCOM arată că în România erau utilizate la finalul anului 2015 un număr de 4,3 milioane de conexiuni la internet fix şi 18,7 milioane de conexiuni la internet mobil.