Duşa: Bazele noastre militare sunt compatibile cu infrastructura şi cu tehnica din dotarea statelor NATO
‘Bazele noastre, fie că este vorba de bazele de la Forţele Aeriene, de la Forţele Terestre, de la Forţele Navale, sunt deja baze compatibile cu infrastructura şi cu tehnica din dotarea statelor NATO’, a declarat ministrul Duşa.
Întrebat unde anume vor fi bazele aeriene care vor găzdui avioanele NATO care vor face poliţie aeriană, ministrul Apărării Naţionale le-a răspuns jurnaliştilor că vor afla ‘la timpul potrivit’.
Pe de altă parte, Mircea Duşa a menţionat că aeroportul de la Feteşti este în modernizare, fiind vorba de o investiţie de peste 31 de milioane de euro, din care zece milioane de euro contribuţie de la bugetul Ministerului Apărării Naţionale. Duşa a subliniat că, prin exemplul pe care l-a dat, asta nu înseamnă că a făcut referire la locaţia unei astfel de baze. ‘Eu spun de modernizarea aeroportului de la Feteşti, nu vă spuneam despre locaţia unde vor fi’, a conchis ministrul Duşa.
Prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor membre NATO pe teritoriul României a fost una din temele discutate în şedinţa din 4 septembrie a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
‘Aeronavele vor staţiona prin rotaţie şi fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO şi care, alături de Aviaţia Română, vor asigura poliţia aeriană, ceea ce înseamnă că, dincolo de avioanele de luptă, pe teritoriul ţării vor putea staţiona şi 200 de militari, piloţi, mecanici, personal de întreţinere a aeronavelor aliaţilor din NATO care să asigure funcţionarea aeronavelor de luptă ale aliaţilor din NATO pentru asigurarea poliţiei aeriene în spaţiul de responsabilitate al României’, a afirmat, la vremea respectivă, preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni.
Şeful statului a arătat că această hotărâre a fost aprobată de CSAT şi urma a fi comunicată la NATO.