‘Criza din Ucraina arată cât de importantă a fost opţiunea euro-atlantică a ţării noastre, care beneficiază astăzi de cele mai importante garanţii de securitate din întreaga noastră istorie. România şi-a asumat statutul de membru cu drepturi depline al celei mai de succes alianţe politico-militare din istoria ţării’, a afirmat Duşa.
El a menţionat că militarii români au cucerit respectul colegilor din alte armate, precum şi aprecierea liderilor militari şi politici ai ţărilor aliate, scrie Agerpres.
‘De nenumărate ori am primit aprecieri la adresa militarilor români pentru felul în care îşi îndeplinesc misiunile în teatrele de operaţii şi pentru contribuţia lor la stabilirea strategiilor NATO de apărare’, a mai afirmat Mircea Duşa.
Potrivit acestuia, prioritatea Ministerului Apărării Naţionale în plan naţional o reprezintă restabilirea capacităţii operaţionale de luptă a Armatei Române.
‘Am reuşit ca în 2014 şi 2015 să avem cel mai mare buget din 2008 încoace, care ne permite să modernizăm şi să înzestrăm Armata Română’, a explicat ministrul Duşa.
Potrivit acestuia, bazele constituirii moderne a Forţelor Terestre pot fi plasate în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
‘Începând din 1991, Forţele Terestre Române sunt angajate în îndeplinirea misiunilor în teatre de operaţii, programe complexe de misiuni. Angajarea Forţelor Terestre în misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional s-a făcut gradual începând cu 1991 şi continuă şi în prezent pe trei continente, sub mandat ONU, OSCE sau sub comanda NATO sau UE’, a spus ministrul Apărării Naţionale.
El a subliniat că Forţele Terestre constituie o componentă importantă a securităţii României prin relevanţa misiunilor acestora pentru nevoile de securitate ale ţării.
‘Menţinerea capacităţii de luptă a acestei forţe în prezent şi viitor, simultan cu transformarea sa într-o forţă militară pentru secolul al XXI-lea, cere un efort pe termen lung de timp şi resurse’, a mai declarat Mircea Duşa.
Potrivit acestuia, cei mai mulţi militari care au participat la misiuni în punctele fierbinţi ale globului sunt de la Forţele Terestre.
‘Peste 1.500 de militari de la Forţele Terestre participă la exerciţiul comun cu forţele NATO din poligonul Smârdan, alţi 150 de militari se află la un exerciţiu tot organizat de NATO în Germania şi 650 de militari români se află în teatrele de operaţii în Afganistan. (…) Datorită sacrificiului lor, care în câteva rânduri a fost chiar suprem, ţara noastră este considerată un partener important şi de nădejde în cadrul structurilor nord-atlantice’, a adăugat Duşa.
În contextul sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre, o ceremonie militară a avut loc la Monumentul Eroilor militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, aflat în Parcul Tineretului din Capitală.