Duşa: MApN va scoate la concurs mai multe funcţii de comandă şi de conducere în minister

Economica.net
07 01. 2014
dusa_70244500

El a făcut aceste declaraţii cu ocazia ceremoniei de predare-primire a funcţiei de şef al Statului Major al Forţelor Terestre, comanda SMFT fiind preluată de la generalul-locotenent Mircea Savu de către generalul-maior Nicolae Ciucă.

Potrivit ministrului Duşa, „posturile de comandă, posturile de conducere de la nivelul ministerului, fie că e vorba despre directori, locţiitorii categoriilor de forţe, de directori adjuncţi, posturile de comandă de la nivelul brigăzilor, unităţile de bază ale Armatei române se vor ocupa, aşa cum se cunoaşte în viaţa civilă, prin concurs, şi, specific militar, prin trecerea prin Comisia de selecţie”.

El a spus că ministerul va face publice, prin mijloacele de informare publică, pe site şi în Buletinul informativ al Armatei, marţi sau miercuri, toate posturile care vor fi scoase la concurs.

Duşa arătat că doreşte ca procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiilor de comandă în Armata română, începând de la locţiitorii categoriilor de forţe, directorii din minister, locţiitorii de directori, comandanţii militari până la nivelul brigăzilor să fie una „reală”.

„Eu ştiu că s-a produs o deschidere, că în activul Armatei este apreciată această acţiune de selecţie şi de promovare în funcţii a cadrelor militare şi aşa este normal să fie. Sigur că există şi acea excepţie, în situaţii operative, cum am procedat la categoriile de forţe şi la divizii, în situaţii operative deosebite ministrul poate numi direct, fără a organiza procedurade selecţie, dar eu doresc ca procedura de selecţie să fie una reală şi toţi militarii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege să aibă acces la funcţiile de conducere din unităţi, subunităţi, mari unităţi, cât şi la nivelul conducerii ministerului”, a menţionat el.

Ministrul a mai anunţat că, în cursul zilei de marţi va emite ordine pentru numirea în funcţie a unor noi comandanţi de divizii – Divizia 2 Moldova şi la Divizia 4 Ardeal, acesta precizând că, o dată cu aceste numiri, se va încheia procesul de „reaşezare pe funcţii” a comandanţilor de categorii de forţe şi de mari unităţi.

La sfârşitul anului 2013, ministrul Duşa l-a numit în funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Navale pe contraamiralului Alexandru Mîrşu, fostul comandant al Flotei.

Anterior, ministrul l-a numit în funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Aeriene pe Laurian Anastasof.

De asemenea, Mircea Duşa a mai numit în funcţii pe locţiitorul şefului de Stat Major, directorul Direcţiei de resurse umane şi directorul de la Direcţia finciară.

În cadrul ceremoniei, ministrul Mircea Duşa a afirmat că pentru Armată urmează un an „complicat şi complex” din punct de vedere al misiunilor pe care le are de îndeplinit, atât pe plan extern, cât şi în procesul misiunilor interne, cele de restructurare, de modernizare a Armatei.

„Anul 2013 a fost un an când am pus oarecum stop acelei neglijenţe manifestate de către guverne în ultimii ani, când alocările de fonduri, mai ales pentru înzestrare, pentru Ministerul Apărării Naţionale şi pentru armata română au fost din ce în ce mai mici. Anul trecut am reuşit să realizăm o creştere a bugetului şi să reluăm procesul de modernizare a armatei române, un proces complex, lung, complicat şi care necesită mulţi bani. Şi în anul 2014 avem o creştere la buget, avem alocate resurse pentru a continua procesul de modernizare a Armatei”, a spus ministrul.

Pe de altă parte, Duşa a amintit că în anul 2014 se împlinesc zece ani de la aderarea României la NATO.

„În 2014 se împlinesc 10 ani de când România a intrat în NATO, zece ani complicaţi, în care armata română s-a restructurat, s-a reorganizat conform standardelor NATO, zece ani de când militarii români participă la acţiuni şi misiuni externe în teatrele de operaţii, zece ani care au însemnat mult în ceea ce priveşte gândirea şi doctrina militară, modul de acţiune, organizare şi modul în care ne îndeplinim responsabilităţile pe plan internaţional, zece ani în care România a primit aprecieri deosebite la adresa militarilor români, în care românii au dovedit că au mare încredere în această instituţie importantă a statului, Armata română, care este una dintre instituţiile cele mai apreciate, alături de Biserică şi alte instituţii ale statului”, a mai arătat Duşa.