‘Pentru că am văzut unele comentarii vizavi de proiectul de lege de modificare a Legii 291, cea care permite accesul militarilor (străini – n.r.) pe teritoriul României, prin acest proiect de lege creăm cadrul juridic pentru aplicarea măsurilor stabilite la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, iar aprobările pentru accesul militarilor străini pe teritoriul României şi a înfiinţării Comandamentelor se va da tot de către Parlament, aşa cum se întâmplă şi conform prevederilor actualei legislaţii. Sunt măsuri juridice pe care trebuie să le luăm în perioada următoare pentru a crea, aşa cum spuneam, cadrul legislativ de aplicare a măsurilor stabilite la summitul NATO din Ţara Galilor’, a declarat ministrul Apărării, la sediul MApN, la finalul ceremoniei militare dedicate Zilei NATO în România.
Duşa a reamintit, în context, că la Summit-ul NATO din Ţara Galilor de anul trecut au fost luate măsuri de reasigurare pe flancul estic şi ‘în momentul de faţă ne aflăm în faza de implementare a acestor măsuri şi a obiectivelor care au fost stabilite la ministeriala NATO din luna februarie de la Bruxelles’.
‘Măsurile de reasigurare vizează în primul rând o prezenţă permanentă prin rotaţie a militarilor NATO pe flancul estic al NATO şi al UE, dar şi înfiinţarea acelor Comandamente, cel de tip multinaţional de integrare a forţelor şi a Comandamentului multinaţional de Divizie’, a declarat ministrul Apărării Naţionale.
Guvernul a aprobat joi o serie de modificări şi completări la Legea nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, a informat Biroul de presă al Executivului.
Prin proiectul de lege adoptat de Guvern se introduc ‘soluţii legislative care să permită implementarea pe teritoriul României a măsurilor de reasigurare aliate’.
‘Cele mai importante dintre aceste măsuri prevăd înfiinţarea unor elemente multinaţionale de comandă şi control pe teritoriul unor state membre ale Alianţei (printre care şi România), pentru sprijinul integrării forţelor NATO, prepoziţionarea unor produse militare, echipamente şi materiale din înzestrarea forţelor armate ale unor state NATO, în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării unor operaţiuni, precum şi creşterea numărului de exerciţii având ca scop apărarea colectivă’, precizează sursa citată.
În comunicatul Guvernului sunt menţionate şi domeniile acoperite de modificările şi completările propuse de Executiv: ‘prepoziţionarea unor produse militare, echipamente şi materiale din înzestrarea forţelor armate străine, însoţite, după caz, de personalul de deservire; adaptarea procedurilor privind trecerea frontierei de stat a României la nevoile de instruire; optimizarea modalităţii de acordare a sprijinului naţiunii gazdă, în contextul efortului de apărare colectivă; adaptarea procedurilor de înfiinţare/dislocare a unor comandamente, entităţi/elemente sau structuri multinaţionale la cerinţele impuse de efortul de apărare colectivă sau în vederea punerii lor la dispoziţia NATO’.