Duşa susţine că s-au pierdut comenzi şi contracte de care trebuia să beneficieze industria de apărare din Cugir

Economica.net
24 05. 2016
arme_cugir_56787654_69644000

‘Am informaţii că în ultimul timp s-au pierdut unele comenzi şi contracte de care trebuia să beneficieze industria de apărare din Cugir. Acest lucru nu este în regulă’, a declarat Mircea Duşa, prezent la Casa de Cultură din Cugir, alături de liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, la o întâlnire cu membri şi simpatizanţi ai PSD.

Întrebat de jurnalişti despre câte comenzi este vorba, fostul ministru al Apărării a subliniat că are informaţii că în ultima parte a anului trecut s-ar fi pierdut anumite contracte la export.

‘În cei trei ani de zile cât am fost la Ministerul Apărării, am fost de mai multe ori la Cugir (…) la întâlniri cu cei de la fabricile din domeniul industriei de apărare pentru a asigura contracte şi comenzi. Au avut comenzi, au avut contracte şi chiar au angajat din cetăţenii oraşului care au fost disponibilizaţi, la un moment dat, pentru a face faţă acestor contracte. Am informaţii că în ultima parte a anului s-au pierdut anumite contracte la export şi ar fi păcat ca aceste contracte, fiind contracte destul de importante din punct de vedere al valorii, ar fi un păcat să le piardă şi să nu existe portofoliul de comenzi necesar pentru a menţine personalul sau chiar pentru a crea locuri de muncă noi’, a declarat Mircea Duşa.

El a precizat că este vorba de contracte noi, care erau pregătite în cursul anului 2015 pentru a fi finalizate din punct de vedere juridic. Ulterior, fostul ministru a susţinut că este vorba de un contract care era destul de consistent, de sute de mii de dolari.

Mircea Duşa a mai spus că în calitate de parlamentar şi de membru în Comisia de apărare va insista în continuare ca în principal Ministerul Economiei să se ocupe de portofoliul de comenzi pentru cele două întreprinderi din Cugir.

În oraşul Cugir funcţionează două fabrici de armament. La UM Cugir se fabrică armament de diverse calibre (12,7 mm, 14,5 mm, 5,56 mm), pistol automat şi semiautomat de calibru 9 mm, accesorii, fiind unic producător de armament de calibru NATO 12,7X99 mm tub de oţel. Fabrica de Arme produce o gamă diversificată de calibre, armament de infanterie destinat înzestrării trupelor armate, a celor de pază şi ordine, trupelor cu destinaţii speciale, cât şi arme de vânătoare. Cele două fabrici au rezultat din scindarea în 2004 a întreprinderii de profil din Cugir. Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel.