Dyneff, una dintre cele mai mari companii petroliere independente din Franţa, activează în special la nivel regional, atât în sudul Franţei, cât şi în nordul Spaniei. Dyneff este cea mai mare companie din regiunea Languedoc – Roussillon și una din cele mai importante companii din zona de sud a Franței.
Compania livrează în fiecare an aproximativ 2,3 milioane metri cubi de produse petroliere prin cele trei canale majore de distribuție din Franța și Spania: retail (120 stații), small and medium distribution (9 filiale de vânzări) și trading și wholesale. Compania deține două terminale proprii în Port la Nouvelle şi este acţionară la terminalele din Marsilia (cel mai mare din Marea Mediterană) și Lyon.
În afară de prezența din sudul Franței, Dyneff este un trader important pe piața franceză și spaniolă operând capacități de import, stocaj, distribuție, în porturi precum Barcelona, Valencia, Bilbao, Bordeaux și Le Havre.
Urmează o subsidiară la Paris
„Dacă ne uităm pe harta Franţei, vedem o linie imaginară care leagă Bordeaux de Lyon. Sub această linie, este zona de predilecţie a Dyneff. Scopul nostru este să transformăm această prezenţă regional semi-naţională într-o prezenţă naţională. De câţiva ani avem o poziţie destul de susţinută puţin mai sus, la Strassbourg. De aici, din sud, avem o activitate de trading şi de wholesale, acum din ce în ce mai susţinută, pe care o gestionăm în zona Parisului, în jurul a ceea ce francezii numesc la Grande Couronne, adică Parisul cu toate suburbiile sale. Vorbim despre 15-16 milioane de locuitori în zona Ile de France” spune Cătălin Dumitru, director general Dyneff Franța şi Spania. „Pe listă este crearea unei subsidiare de small and medium distribution la Paris” afirmă Dumitru.
Dyneff are o istorie de 50 de ani, este o afacere de două miliarde de euro anual, şi deţine 3,5-4% din toată piaţa franceză de distribuţie de produse petroliere (pentru zona de sud a ţării, cota de piaţă este de 20%). Procentul poate părea mic, dar piaţa este imensă, în jur de 70 de milioane de metri cubi anual. În Spania, Dyneff deţine în jur de 1%.
„Succesul Dyneff este că a mers pe toate aceste trei direcţii, care se întreprătrund: Retail, trading şi wholesale, small and medium distribution” spune Dumitru, ţinând să precizeze că dezvoltarea Dyneff se face fără aportul financiar al firmei-mamă.
Capacităţile de stocare amplasate strategic, atu-ul business-ului
„Forţa business-ului constă în capacităţile de stocaj, aşa numitele depozite petroliere primare, cum este el de la Fos (lăngă Marseille), de un milion de metri cubi, cel mai mare de la Mediterana, la care Dyneff are 10%. Daca adunăm toate capacităţile de stocaj pe care le are Dyneff vorbim de 400.000 de metri cubi, ceea ce ne dă o forţă de acţiune pe piaţele franceză şi spanioală” mai spune Dumitru.
Dyneff a finalizat dezvoltarea în parteneriat cu grupul Total a unui terminal petrolier în Port la Nouvelle, port la Mediterană, în sudul Franţei. Acum, structura tehnică a acestuia permite importul, stocarea și comercializarea tuturor tipurilor de carburanți și componente bio. Lucrările au vizat modernizarea și extinderea facilităților existente deținute de cele două companii. Terminalul deserveşte acum nave cu volum cuprins între 7.500 și 35.000 de tone, precum și camioane. Valoarea totală a investiției realizată până acum este de aproximativ 41 milioane USD, proiectul urmând a fi extins în următorii ani.
Brandul Rompetrol, prezent pe autostrăzile din Franţa
Pe partea de downstream, Dyneff a deschis recent 2 noi benzinării, una sub brandul Rompetrol şi una sub brandul Dyneff.
Stația premium Rompetrol este situată la granița dintre Franța și Spania, pe cel mai important segment de trafic din zonă (aproximativ 35.000 vehicule/zi), valoarea totală a investiției fiind de peste 8 milioane USD. Conceptul stației include facilități de economisire a energiei și de protecție a mediului (surse alternative electrice cu panouri solare și turbine eoliene, reciclarea apei).
De asemenea, stația are locuri speciale de parcare pentru familii și locuri de joacă pentru copii.
Stația urbană Dyneff este situată în zona aeroportuară din Montpellier, pe cea mai importantă rută de intrare în regiunea Languedoc – Roussillon din sudul Franței, iar investiţia a fost de 1,17 milioane USD. Pe lângă poziția strategică, benzinăria deține și prima franciză Brioche Dorée din cadrul lanțului urban de distribuție, precum și primul magazin Boutique du Soleil implementat în stațiile proprii.
“Avem o prezenţă destul de bună în sudul Franţei, benzinării de oraş exploatate sub marca Dyneff şi benzinăriile de autostradă, sub brandul Rompetrol. Nu avem o masă critică din punct de vedere al retailului, dar este un sector important prin marketing şi imagine” spune directorul Dyneff, explicând însă că piaţa de retail din Franţa este diferită de cea românească, iar în Franţa supermarketurile fac legea. “Avem o cotă mică pentru că nu e domeniul nostru principal, şi nici nu va fi vreodată, pentru că este o piaţă saturată, matură, mişcarea e diferită faţă de ce se întâmplă în Europa de Est” spune directorul.
“Benzinăriile de autostradă, dintre care avem deja nouă, pot fi un target, ca şi pentru Shell sau BP, care au rămas şi ei pe această zon din motive de de imagine” mai spune Dumitru.
Compania Dyneff a fost achiziţionată de Grupul Rompetrol în toamna anului 2005.
Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas, fiind prezent în 12 ţări şi cu majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Rompetrol este implicat în activităţi de rafinare, marketing şi trading, dar şi în explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM, transport, etc.
Rompetrol intenţionează să devină una dintre cele mai importante companii petroliere integrate din Europa, din regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane. În 2012, Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 10,8 miliarde USD.