E oficial: 45 de avioane Wizz Air vor fi ținute la sol pentru verificări la motoare. Cum acoperă compania acest deficit

Wizz Air este una dintre companiile aeriene afectate de verificările suplimentare la motoarele GTF ale Pratt & Whitney. Producătorul a anunțat în septembrie că 600 până la 700 de motoare produse în ultimii șase ani au nevoie de inspecții de calitate, după ce a fost descoperit un defect rar, a pulberii de metal, care poate provoca fisuri.
Andrada Ghira - sâm, 11 nov. 2023, 20:59
E oficial: 45 de avioane Wizz Air vor fi ținute la sol pentru verificări la motoare. Cum acoperă compania acest deficit

Compania aeriană Wizz Air (WIZZ) va reține la sol 45 de avioane, inclusiv cele care au fost deja scoase din circuitul comercial în septembrie. Din 15 ianuarie 2024, motoarele avioanelor vor merge la verificări, pe parcursul a 18 luni.

Oficialii companiei eu revizuit în scădere profitul pentru acest an la 350-400 milioane de euro, față de un profit estimat în vară de 450 de milioane de euro.

„Pe baza unui buletin de service în legătură cu inspecțiile motoarelor GTF, emis la 3 noiembrie 2023, dar și a verificărilor efectuate cu Pratt & Whitney, proiectăm o reținere la sol a 45 de aeronave până la sfârșitul acestui an financiar (care se încheie la 31 martie 2024 – nr.), inclusiv aeronavele care sunt deja la sol, dar și cele care urmează să fie reținute de la mijlocul lunii ianuarie 2024. Impactul operațional și financiar pe termen scurt și mai lung este atenuat de acțiunile de management și de compensarea care a fost asigurată din partea producătorului”, se arată în raportul financiar privind rezultatele din primul semestru din acest an fiscal al companiei.

Wizz Air mai arată că numărul final de avioane afectate de aceste inspecții depinde și de utilizarea motoarelor (numărul de cicluri), de numărul de motoare de rezervă disponibile, dar și de programul de mentenanță.

Wizz Air ar avea 49 de avioane cu motoare fabricate în perioada menționată, potrivit datelor Aviation Week Network Fleet Discovery.

Prezent la București, József Váradi, CEO-ul Wizz Air, spunea luna trecută că șase motoare au deja date jos de pe avioane și că urmează cea de-a doua tranșă, cu mai multe avioane care trebuie să treacă la inspecții.

Citește și Cu ce înlocuiește Wizz Air avioanele cu motoarele problemă

Câte avioane sunt și mai vin în flota Wizz

Operatorul aerian a încheiat primele șase luni din acest an financiar un o flotă de 187 de avioane. Pe lângă livrări, Wizz extinde leasingul pentru 13 avioane, din care pentru șapte s-au semnat deja contractele și se poartă discuții pentru celelalte șase. Perioada de leasing este cuprinsă între doi și patru ani.

Compania urmează să mai primească 21 de noi avioane Airbus A321neo, în timp ce patru modele A320ceo se vor întoarce la lesori și vor ieși din flotă.

Despre situația celor patru avioane care au rămas prinse în războiul din Ucraina, compania informează că avionul din Lviv și cele șase motoare ale celor trei avioane din Kiev au fost repatriate. Compania speră ca până în vara anului viitor și cele trei avioane din Kiev, care se află în stare bună, să se reîntoarcă în flota companiei

Wizz are o comandă fermă de 347 de avioane Airbus: 13 modele A320neo, 287 modele A321neo și 47 modele A321XLR. Vârsta medie a avioanelor este de 4 ani și două luni.

Wizz Air a încheiat primele șase luni din acest an fiscal cu un profit net de 400 de milioane de euro, de la o pierdere de 384,3 milioane de euro în aceeași perioadă a precedentului an fiscal.

Veniturile au depășit 3 miliarde de euro, în creștere cu 39% față de aceeași perioadă a anului trecut și a înregistrat un număr record de pasageri transportați, în creștere cu 24,6%: 33 de milioane de pasageri.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...