Apa potabilă va fi mai sigură pentru consum. Legea limitează concentraţia de substanţe radioactive din apa de băut

Guvernul a adoptat miercuri, 1 iulie, un proiect de lege care limitează concentraţia de substanţe chimice radioactive din apa potabilă. Implementarea acestei legi e o exigenţă europeană care-şi propune să crească protecţia sănătăţii populaţiei prin stabilirea unor valori precise ale parametrilor pentru substanţele chimice radioactive prezente în apa potabilă - radon şi tritiu, precum şi derivaţi ai acestora. Studiile citate de executiv indică o relaţie de cauzalitate între prezenţa acestor substanţe radioactive în apa potabilă, peste limitele maxim admise, stabilite prin legea adoptată pe 1 iulie şi dezvoltarea unor cancere şi malformaţii genetice. 
Cristina Şomănescu - mie, 01 iul. 2015, 11:09
Apa potabilă va fi mai sigură pentru consum. Legea limitează concentraţia de substanţe radioactive din apa de băut

Studii şi evaluări recente realizate la nivel european au arătat faptul că substanţele chimice radioactive radon şi tritiu, precum şi derivaţi ai acestora comportă riscuri pentru sănătatea populaţiei, dacă sunt prezente în concentraţii mari în apa potabilă.

Actul normativ adoptat de guvern la 1 iulie transpune în legislaţia naţională Directiva 2013/51/Euratom a Comisiei Europene care înlocuieşte dispoziţiile Directivei 98/83/CE în ceea ce priveşte cerinţele de protecţie a sănătăţii populaţiei, asigurând protecţie împotriva contaminării radioactive.

Substanţele chimice radioactive, prezente în apa potabilă, a căror concentraţie a fost limitată pentru creşterea protecţiei sănătăţii populaţiei sunt:

Radonul şi derivaţii acestuia

Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului. Studii recente arată că una dintre cauzele cancerului pulmonar poate fi contaminarea cu radon, spun oficialii guvernului.
Directiva europeană implementată pe 1 iulie în România stabileşte că valoarea radonului din apă nu trebuie să depăşească 100 Bq/l (Bq reprezintă o unitate de măsură a radioactivităţii).

România (şi celelalte state membre) este obligată să derulează anchete reprezentative ca să stabilească amploarea şi natura expunerilor probabile la radonul din apa destinată consumului uman, provenită din diferite tipuri de surse de apă subterană şi puţuri din diferite zone geologice.

Aceste anchete trebuie concepute astfel încât parametrii de bază, în special geologia şi hidrologia zonei, radioactivitatea rocilor şi a solului, precum şi tipul puţului să poată fi identificaţi şi utilizaţi pentru a orienta acţiunile suplimentare către zonele cu probabilitate ridicată de expunere.

Tritiul şi derivaţii acestuia;

Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului şi emite radiaţii atunci când se dezintegrează.
Studii recente au arătat că radiaţiile tritiului, aflat în concentraţii mai mari decât cele admise de lege, cauzează cancer şi malformaţii congenitale, spun oficialii guvernului.
Valoarea tritiului din apă nu trebuie să depăşească 100 Bq/l, conform Directivei europene implementate pe 1 iulie în România.
Controlul tritiului în apa destinată consumului uman se efectuează în cazul în care o sursă de tritiu sau de altă substanţă nocivă pentru sănătatea populaţiei este prezentă în cadrul ariei bazinului hidrografic respectiv.
În cazul în care concentraţia tritiului depăşeşte pragul valoric, este necesară o investigaţie a prezenţei altor asemenea substanţe nocive.

Frecvenţa minimă de prelevare şi de analiză pentru controlul apei potabile se efectuează în funcţie de anumiţi parametri, precum: numărul de locuitori dintr-o zonă de aprovizionare, sursa de provenienţă a apei, volumul de apă consumat de o persoană pe zi, în concordanţă cu normele impuse de UE.
Direcţiile specializate pentru controlul calităţii apei efectuează periodic teste pentru prevenirea şi combaterea contaminării apei cu substanţe nocive organismului uman.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Ungaria a anunţat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susţină redresarea economiei, dar, spun criticii, ar putea alimenta inflaţia, transmite......
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont din Predeal. Hotelul a fost scos la licitație din ...
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte ...
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...