Tranzacţia creşte concurenţa între Chevron, al doilea mare producător american de petrol şi gaze, şi liderul Exxon Mobil, punând cei doi giganţi în concurenţă directă pentru dezvoltarea zăcămintelor din Guyana. De asemenea, tranzacţia confirmă planurile Chevron de a continua să îşi majoreze investiţiile în combustibili fosili, în contextul în care cererea de petrol rămâne una puternică iar marii producători recurg la achiziţii pentru a-şi reface rezervele, scrie Agerpres.
Chevron a oferit luni 1,025 acţiuni proprii pentru fiecare acţiune Hess, adică un preţ de 171 de dolari pentru fiecare acţiune Hess, ceea ce înseamnă o primă de 4,9% faţă de ultima cotaţie a titlurilor Hess. Valoarea totală a tranzacţiei, incluzând şi datoriile, este de 60 de miliarde de dolari.
Guyana a devenit un mare producător de petrol după descoperirile importante din ultimii ani, devenind unul din cei mai proeminenţi producători din America Latină, fiind depăşită doar de Brazilia şi Mexic. Exxon, Hess şi grupul chinez CNOOC sunt singurii producători de petrol care activează în Guyana iar proiectele lor combinate ar urma să ajungă la o producţie de 1,2 milioane barili pe zi în 2027.
Chevron a mai informat că după finalizarea fuziunii cu Hess, lucru care ar urma să se întâmple în prima jumătate a lui 2024, intenţionează să majoreze programul de răscumpărări de acţiuni cu 2,5 miliarde de dolari, pentru a ajunge la 20 de miliarde de dolari, o dovadă a încrederii sale în continuarea creşterii preţului petrolului şi a capacităţii sale de a genera numerar.
Anul trecut, Chevron a realizat un profit net record de 35,5 miliarde de dolari în timp ce Hess a încheiat anul 2022 cu un profit net de 2,2 miliarde de dolari.