E oficial: Directorii SRTv şi SRR pot fi numiţi de către conducerea Parlamentului
Senatul a respins, astfel, cererea de reexaminare transmisă Parlamentului de către fostul preşedinte Traian Băsescu, în care acesta susţinea că numirea unui interimar pentru conducerea celor două instituţii de către Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului fără menţionarea expresă a numărului maxim de interimate care pot fi votate este de natură să afecteze independenţa editorială a preşedintelui-director general al SRR şi, respectiv, al SRTv.
‘În îndeplinirea atribuţiilor pe care le au, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune trebuie să respecte principiile ordinii constituţionale din România şi, de aceea, pentru a-şi îndeplini aceste atribuţii televiziunea şi radioul public necesită un management stabil şi independent. Or, prin aceste modificări legislative, se creează premisele unei instabilităţi şi ale unei lipse de independenţă a preşedintelui-director general’, afirma Traian Băsescu în cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 110/2013 pentru completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului.
Potrivit legislaţiei în vigoare, conducerea SRTv şi SRR se asigură de către un consiliu de administraţie, respectiv de un director general, numiţi în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu votul majorităţii.
Pe 15 aprilie 2014, actul normativ iniţiat de Guvern a fost adoptat de Senat în calitate de for decizional, după ce Camera Deputaţilor l-a adoptat tacit.
Legea are un caracter organic şi a fost adoptată, în varianta transmisă spre promulgare, cu 88 de voturi pentru, 39 de voturi împotrivă şi o abţinere.