„În şedinţa de guvern de astăzi am aprobat hotărârea de guvern care prevede ca salariul minim pentru 2020, este vorba de salariul fără studii superioare, acela rămânând în cuantumul aferent anului în curs, să fie de 2.230 de lei, respectiv, aceasta rezultă într-un venit mediu de 1.297, ceea ce înseamnă o creştere de 83 de lei pentru fiecare salariat”, a spus Alexandru la Palatul Victoria.
Ea a adăugat că Hotărârea de Guvern aprobă „nu numai un cuantum de salariu, dar şi o analiză” pe care a făcut-o împreună cu echipa Cancelariei premierului şi cu Comisia Naţională de Prognoză.
„Echipele au lucrat la o fundamentare care să arate din punct de vedere obiectiv că această creştere ţine cont de rata inflaţiei, dar şi de indicele de productivitate. În aceste săptămâni, atât eu, cât şi colegii mei am fost implicaţi în consultări active cu toţi partenerii sociali (…). Patronatele şi sindicatele ne-au prezentat punctele dânşilor de vedere. Am fost deosebit de interesată ca în procesul de consultare publică să promovez proiectul de hotărâre de guvern pentru ca toate părţile interesate (…) să îşi poată expune părerea şi am ţinut cont de aceste păreri, le-am parcurs pe toate şi le-am integrat în textul final”, a menţionat aceasta.
Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul minim brut garantat în plată se majorează la 2.230 de lei lunar, de la 2.080 de lei cât e în prezent. Salariul minim pentru angajaţii care au absolvit studii superioare şi care au minimum un an vechime în domeniul studiilor superioare absolvite rămâne la nivelul de 2.350 de lei în anul 2020, potrivit Hotărârii de Guvern adoptate astăzi de Executiv.
Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de 2.230 lei lunar, pentru un program normal de lucru, în medie, de 167,333 de ore pe lună, reprezentând 13,327 lei pe oră, potrivit Hotărârii adoptate de Guvern pe 13 decembrie.
Pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, care au vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare absolvite, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se menține la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore, în medie, pe lună, reprezentând 14,044 lei pe oră.
În jur de 24% dintre angajaţii din ţara noastră câştigă lunar salariul minim pe economie.
În prezent, circa 1,37 de milioane de salariaţi încasează salariul minim pe economie, adică aproximativ 24% din numărul total al angajaţilor din ţara noastră.
La aceştia se adaugă aproape 311.000 de angajaţi din construcţii care încasează salariul minim din acest domeniu, de 3.000 de lei brut lunar.
Guvernul spune că majorarea salariului minim de la 2.080 de lei, la 2.230 de lei va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru.
„Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum. Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri)”, conform proiectului de HG, publicat de Economica pe 4 decembrie.
Repercusiunile creşterii salariului minim pe economie la 2.230 de lei din 1 ianuarie 2020