E oficial: punctul de amendă rămâne la 145 de lei în 2020

Un proiect de lege menit să elimine din prevederile OUG 114, conţine mai multe măsuri de ordin financiar, printre care şi îngheţarea punctului de amendă la nivelul de 145 de lei. Propiectul fi adoptat, cel mai probabil, în scurtă vreme, prin asumarea responsabilităţii guvernului.
Economica.net - mar, 17 dec. 2019, 09:41
E oficial: punctul de amendă rămâne la 145 de lei în 2020

Un proiect de lege făcut de guvern şi publicat azi, cu măsuri financiare, prevede că punctul de amendă va fi îngheţat pe parcursul anului viitor la 145 de lei.

Legal, punctul de amendă de circulaţie e legat direct de mărimea salariului minim pe economie. Când PSD a decis, începând din 2017, seria de majorări ale salariului minim, a hotărât să îngheţe prin OUG-uri anuale valoarea punctului de amendă la 145 de lei.

Practic, valoarea amenzilor a rămas neschimbată timp de trei ani, iar, în lipsa unei reacţii pe final de an a guvernului actual, amenzile ar urma să se majoreze de la 1 ianuarie cu nu mai puţin de 54%. Punctul de amendă a fost îngheţat anual de PSD din 2017, în momentul în care salariul minim pe economie a fost majorat la 1.450 de lei. Acesta nu s-a mai ţinut apoi, aşadar, după regula legală că ar trebui să reprezinte 10% din salariul minim brut. În 2018 salariul minim a fost majorat la 1.900 de lei. În 2019 a crescut la 2.080 de lei. Pentru a nu creşte şi punctul de amendă concomitent, guvernul PSD a dat ordonanţe de urgenţă prin care l-a îngheţat la nivelul din 2017.

Premierul Ludovic Orban a spus recent că şi-ar dori o decuplare a cuantumului amenzilor de salariul minim printr-un proiect de lege, menţionând că va găsi o soluție pentru plafonarea punctului de amendă pentru anul 2020. Guvernul actual a decis ca de la 1 ianuarie salariul minim să crească la 2.230 de lei, iar ultimul OUG care a plafonat amenzile expiră la 31 decembrie 2019.  Cu nici o lună rămasă până la 1 ianuarie, dacă nu se ia rapid o decizie legislativă, punctul de amendă va crește automat la 223 de lei, o majorare de aproape 54%.

Te-ar mai putea interesa și
Din ce în ce mai rău. România continuă căderea în topul ecosistemelor solide de startup-uri. ”Sunt necesare eforturi legislative mai structurate pentru a crea un climat investițional competitiv global”
Din ce în ce mai rău. România continuă căderea în topul ecosistemelor solide de startup-uri. ”Sunt necesare eforturi ...
România continuă declinul în topul țărilor cu ecosisteme solide de startup-uri pentru al treilea an consecutiv, arată cel mai recent raport al Startup Blink. Cu o cădere de patru locuri și o......
Bursa de la București a închis în scădere ședința de trazacționare de marți
Bursa de la București a închis în scădere ședința de trazacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţa de marţi iar valoarea tranzacţiilor s-a cifrat la 82,89 ...
Uniunea Europeană și-a revizuit acordul de asociere cu Israel, din cauza situației umanitare catastrofale din Gaza
Uniunea Europeană și-a revizuit acordul de asociere cu Israel, din cauza situației umanitare catastrofale din Gaza
Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Kaja Kallas, a anunţat marţi seară revizuirea Acordului de asociere între UE şi ...
Miniștrii de externe ai UE au ajuns la un acord cu privire la ridicarea sancțiunilor economice impuse Siriei
Miniștrii de externe ai UE au ajuns la un acord cu privire la ridicarea sancțiunilor economice impuse Siriei
Miniştrii de externe din UE au ajuns marţi la un acord pentru ridicarea sancţiunilor economice împotriva Siriei, a anunţat ...