Administratorii de fonduri private nu vor mai putea duce banii contributorilor către zone cu risc foarte ridicat de tip „private equity”, adică în companii private nelistate la Bursă sau în alte fonduri care gestionează investiții în astfel de companii. Este una dintre măsurile anunțate de oficialii ASF, care va fi cuprinsă într-un OUG aflat deja pe masa Ministerului Muncii.
„Am transmis un proiect de OUG prin care eliminăm comisionul aplicat pe contribuții, tocmai pentru a realiza un sistem mai echitabil, care nu acordă privilegii nemeritate. Tot în sprijinul consumatorului, al cetățeanului care are contribuții la pilonul II, am decis să impunem administratorilor să facă publică structura investițiilor cu frecvență lunară, nu trimestrială cum se întâmplă în prezent. În plus, am decis să interzicem administratorilor de pensii private să investească banii din contribuții în așa numitele “private equity”, adică active cu risc ridicat, tocmai pentru că dorim să protejăm contribuțiile a circa 8 milioane de cetățeni, într-o perioadă plină de incertitudini și de vulnerabilități.
Suntem extrem de atenți cu privire la structura investițiilor pe care le fac administratorii de pensii private cu banii care provin din contribuțiile pentru Pilonul II. Suntem atenți și vrem să prevenim orice situație nefericită, de aceea vrem să interzicem alocarea banilor în active cu grad de risc foarte ridicat. Structura investițiilor este, de altfel, publică. O regăsim și în comunicările pe care Autoritatea le face. Cea mai mare parte a fondurilor din Pilonul II sunt direcționate către titluri de stat”, a declarat Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF.
Posibilitatea de a investi în aceste zone nu a existat de la începutul sistemului, ea fiind inclusă în lege pe parcurs. Până acum, un singur administrator de pensii, BCR, a ales să investească în această zonă, tocmai pentru că riscurile asumate sunt mari.
În ultimele luni, fondurile de pensii au trecut pe minus, valoarea activelor participanților fiind în scădere.
Amintim și că, pe lângă comisionul de administrare aplicat la activul net, administratorii de fonduri încasează și un comision pe contribuție, unic în zona de administratori de fond.
AICI despre nivelul comisioanelor încasate de administratori în cei 14 ani de existență a sistemului