E oficial! Se fac locomotive româneşti în Ungaria
Bela Glattfelder, secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, a declarat că guvernul ungar şi ministerul vor sprijini lansarea producţiei de locomotive, iar acest parteneriat va duce la crearea a 50 de noi locuri de muncă pe termen scurt şi la 250 de locuri de muncă pe termen lung, scrie agenţia de presa MTI.
Cele două companii au anunţat în luna decembrie a anului trecut planurile de înfiinţare a unei societăţi mixte, deţinută de Softronic în proporţie de 51% şi de LAC Holding în proporţie de 41%.La momentul respectiv, reprezentanţii companiilor anunţau că sunt în căutarea unui teren pentru noua fabrică, care va fi finalizată până la sfârşitul acestui an. Prima locomotivă urmează a fi produsă în 2016.
CITEŞTE ŞI Craiovenii de la Softronic fac fabrică de locomotive în Ungaria
Compania Softronic din Craiova a produs prima ramă electrică din România, cu podea joasă şi tracţiune asincronă produsă de industria românească de profil, poate fi construită în două variante de viteză maximă, de 160 km pe oră, respectiv 200 km pe oră. Este vorba despre trenul Hyperion, care circulă acum între Bucureşti şi Craiova.
Compania Softronic este deţinută de patru persoane fizice – Ionel Ghiţă (30% din capital), Ion Gârniţă (26%), Augustin Popescu (26%) şi Oana-Adriana Miulescu (16%).
Fabrica din Craiova a companiei este amplasată pe fosta platformă industrială a fabricii Electroputere. Majoritatea echipei a lucrat de altfel şi la Electroputere. Compania craioveană este şi constructoarea primei locomotive româneşti produse după Revoluţie.