E oficial. Se prelungește valabilitatea polițelor RCA la Euroins. Schimbările anului pentru 1,8 milioane de șoferi – Document
„Astfel, prin proiectul de ordonanță de urgență se reglementează faptul că, pentru poliţele de asigurare/reasigurare încheiate de societățile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvență în derulare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile, prevăzute la art. 262 alin. (32 ) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, se prelungesc cu 90 de zile(nr: în cazul Euroins, până pe 8 decembrie„, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.
AICI puteți consulta proiectul de OUG și nota de fundamentare
Economica arăta zilele trecute că prelungirea valabilității asigurărilor RCA emise de Euroins se poate face modificând legea FGA printr-o Hotărâre de Guvern (HG) sau o Ordonanță de Urgență (OUG). De altfel, o măsură aproape similară a fost luată în cadrul falimentului City Insurance, când, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Guvernul a prelungit valabilitatea polițelor din clasa 15 (asigurări de garanții), pentru a evita blocarea unor lucrări contractate mai ales de autorități ale statului.
Pachet de măsuri în sprijinul șoferilor afectați de falimentul Euroins. Prelungirea până în decembrie ar face ca marea majoritate a clienților Euroins să fi beneficiat de polița cumpărată până la expirarea ei firească.
Prelungirea valabilității polițelor emise de Euroins până la data de 8 decembrie este o măsură care ar trebui privită împreună cu alte două decizii gândite la nivelul ASF. Este vorba în primul rând despre limitarea prețurilor la nivelul maxim practicat de fiecare companie în parte, pe fiecare segment de clienți, la data de 28 februarie 2023. Această măsură va permite celor a căror poliță expiră să achiziționeze una nouă la un preț relativ comparabil cu cel de dinainte de falimentul Euroins.
În al doilea rând este vorba despre prelungirea termenului de intrare în vigoare a contractelor RCA. Acesta s-a prelungit de la 30 la 60 de zile, ceea ce permite șoferilor cu RCA la Euroins să achiziționeze din timp o poliță, la prețul din acel moment, astfel încât, atunci când expiră polița Euroins ei să aibă deja o nouă poliță, evitând eventualele creșteri de preț pe fondul „aglomerărilor”.
În al treilea rând, pentru că reversul medaliei în cazul prelungirii valabilității polițelor RCA va fi creșterea sumelor ce vor fi plătite de FGA (în cele trei luni în plus se vor mai întâmpla daune provocate de șoferi asigurați la Euroins), ASF a decis să introducă un nou tip de contribuție la FGA, valabilă doar pe perioadele în care fondul traversează vârfuri de plată.
Dacă termenul de valabilitate a polițelor RCA Euroins va fi prelungir până la 8 decembrie, fapt foarte probabil, majoritatea șoferilor afectați de faliment vor fi beneficiat, practic, de întreaga valabilitate a poliței. Având în vedere că din 17 martie 2023 Euroins a încetat să mai vândă RCA, un calcul realizat de Economica pe baza cifrelor de vânzări medii ale firmei bulgare și în contextul menținerii actualului ritm de denunțare a polițelor, arată că până pe 8 decembrie vor mai fi în vigoare sub 900.000 de asigurări RCA, în contextul în care în momentul falimentului vorbeam de un portofoliu între 2,5 și 3 milioane de asigurați.