Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, Ordonanţa de Urgenţă pentru suspendarea aplicării prevederilor din Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule referitoare la achitarea taxei de poluare pentru autovehiculele înmatriculate în România înainte de anul 2007.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului şi Pădurilor, suspendarea este valabilă până la data de 31 decembrie 2012.
„Celor care au plătit această taxă, în perioada 13 ianuarie şi data la care intră în vigoare această ordonanţă, li se vor restitui banii, la cerere. (…) Eu cred că se va publica în Monitorul Oficial în cel mult două zile. Cum apare în MO, imediat intră în vigoare această ordonanţă”, a spus Borbely, la finalul şedinţei de luni a Executivului.
El a subliniat că banii vor fi restituiţi, acolo unde va fi cazul, prin direcţiile financiare locale.
Câţi bani pierde statul prin suspendarea taxei
Prin suspendarea taxei auto de primă vânzare, bugetul Fondului pentru mediu va fi privat de veniturile care ar fi fost obţinute prin impunerea la plată a tuturor autovehiculelor înmatriculate rulate, pentru care este transcris dreptul de proprietate.
„Suma estimată a fi pierdută pe perioada amânării este de 336 milioane lei, impactul fiind cu atât mai mare cu cât, prin reducerea valorii taxei cu până la 25%, se înregistrează o diminuare suplimentară a veniturilor la bugetul Fondului pentru mediu cu o sumă estimată de 240 milioane lei. Aplicarea ordonanţei va spori diminuarea bugetului Fondului pentru Mediu, fapt ce va avea repercusiuni asupra proiectelor prioritare de mediu în derulare sau ce ar fi putut fi finanţate de către Administraţia Fondului pentru Mediu”, se atenţionează în actul normativ.
Conform legii, fondurile obţinute din taxa auto ar trebui cheltuite pentru amenajarea de noi parcuri, casarea maşinilor uzate, împădurirea terenurilor agricole degradate, producerea energiei din surse regenerabile, piste pentru biciclişti.