UPDATE Vodafone cumpără UPC România, parte a unei tranzacţii pan-europene de 19 miliarde de euro
Liberty Global anunţă, astăzi, că a intrat într-un acord definitiv pentru vânzarea operaţiunilor din Germania, Ungaria, România şi Republica Cehă către Vodafone Group, evaluate la 19 miliarde de euro, se arată într-un comunicat publicat, miercuri dimineaţă, de compania americană.
Tranzacţia va fi înaintată Comisiei Europene spre avizare, companiile anticipând că vor obţine aprobarea UE până la jumătatea anului viitor. Tranzacţia este evaluată la 19 miliarde de euro conform standardelor americane de contabilitate, respectiv la 18,4 miliarde de euro conform stardelor IFRS folosite în Europa. Potrivit Liberty Global, tranzacţia va avea o componentă cash de 10,6 miliarde de euro.
Vodafone este printre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din România, iar UPC România printre cei mai importanţi jucători pe segmentul de comunicaţii fixe – cablu TV şi internet. UPC România este deţinută de Liberty Global prin UPC Holding din Olanda, divizia europeană a grupului american de cablu.
Preluarea UPC va permite Vodafone România să lanseze servicii convergente fix-mobil.
Vodafone România are aproximativ 9,9 milioane de clienţi, din care 9,5 milioane ai serviciilor mobile, iar UPC România are 1,33 milioane de clienţi pe pieţele de internet, televiziune şi telefonie fixă, cu 2,4 milioane de abonamente active la serviciile companiei. Tranzacţia nu acoperă şi operatorul de televiziune prin satelit Focus Sat, cu aproximativ 350.000 de abonaţi, deţinut de UPC.
Ca afaceri, Vodafone are în România venituri anuale de peste 700 de milioane de euro, iar UPC România a avut în 2017 venituri de 160 milioane de euro.
Miliardarul John Malone, care controlează Liberty Global printr-o structură care îi conferă majoritatea drepturilor de vot în acţionariat, încearcă de mai mulţi ani să scape de afacerile din Europa continentală.
În acelaşi timp, grupul britanic Vodafone are nevoie de servicii fixe de internet şi televiziune pentru a nu rămâne în dezavantaj competitiv.
Afacerile celor doi giganţi ai telecomunicaţiilor se suprapun în mai multe ţări din Europa, respectiv Germania, România, Ungaria şi Cehia.
Vodafone a confirmat, în urmă cu aproximativ trei luni, discuţiile pentru preluarea operaţiunilor din Europa continentală ale Liberty Global, după mai mulţi ani în care cele două companii au explorat tranzacţia.
Fuziunea Vodafone – UPC – Unitymedia (Germania) marchează un nou pas spre consolidare făcut de marile companii de telecomunicaţii din Europa, care acuză o piaţă fragmentată, marcată de creştere anemică şi concurenţă intensă, unde investiţiile mari necesare pentru dezvoltarea reţelelor ar fi greu de recuperat. Tocmai această fragmentare l-ar fi determinat, de altfel, pe Malone să sune retragerea din Europa continentală.
Analiştii şi presa de specialitate anticipează că Deutsche Telekom şi marile trusturi germane de televiziune se vor opune vehement tranzacţiei, pentru a evita apariţia unui nou jucător cu greutate în Germania, cea mai mare piaţă europeană.
Anul trecut, Liberty Global/UPC şi Vodafone au combinat operaţiunile din Olanda într-o companie mixtă care a servit, cel mai probabil, drept proiect-pilot în finalizarea negocierilor pentru operaţiunile europene. În luna decembrie, Liberty Global a vândut operaţiunile din Austria către Deutsche Telekom într-o tranzacţie de 1,9 miliarde de euro.
Dacă tranzacţia va primi aprobarea Comisiei Europene şi a guvernelor naţionale şi va fi finalizată, Liberty Global va rămâne, totuşi, unul dintre pricnipalii operatori de cablu din Europa, prin operaţiunile din Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Elveţia, Polonia şi Slovacia. Totodată, grupul american deţine 50% din joint-venture-ul din Olanda cu Vodafone.
„Avem, la Liberty Global, o istorie bogată în dezvoltarea şi readaptarea afacerilor noastre pentru a stimula inovaţia, a îmbunătăţi serviciile oferite clienţilor şi a genera plus-valoare pentru acţionari. Acesta este un astfel de moment. Tranzacţia evaluează corect operaţiunile noastre de cablu şi va genera 10,6 miliarde de euro în cash pentru Liberty Global. Mai mult, toate investiţiile noastre au dat roade. Doar în Germania, am generat de şase ori mai mult faţă de investiţia iniţială, datorită performanţelor operaţionale excepţionale din ultimii şapte ani, când veniturile au crescut cu 60%”, a declarat, în comunicat, directorul general al Liberty Global, Mike Fries.
El a adăugat că fuziunea dintre operaţiunile Liberty şi ale Vodafone la va aduce servicii convergente, iar companiile vor avea mai multă siguranţă în ceea ce priveşte recuperarea investiţiilor necesare pentru dezvoltarea viitoare a reţelelor.
Fries a lansat trasoare şi către Deutshe Telekom. „Germania este dominată de un singur furnizor care controleză peste jumătate din piaţa de broadband. Drept rezultat, inovaţia şi investiţiile sunt în urma altor ţări din Europa, ceea ce afectează calitatea serviciilor, dezvoltarea produselor din noua generaţie şi vitezele conexunilor broadband. Chiar şi împreună, operaţiunile Liberty şi ale Vodafone din Germania vor forma o companie de două ori mai mică faţă de liderul pieţei”, a spus Fries.
UPDATE
Vodafone: Ne vom întări poziția pe segmentul de servicii convergente prin achiziționarea UPC România
Vodafone România a trimis poziţia oficială a grupului privind tranzacţia cu Liberty Global, anunţată miercuri dimineaţă.
„Vodafone Group Plc a semnat un acord pentru preluarea operațiunilor Liberty Global din România, Germania, Republica Cehă și Ungaria, în urma unei tranzacții cu o valoare totală de 18,4 miliarde de euro, ce face parte din strategia companiei de a investi semnificativ în convergență în țările din Europa în care operează. Entitatea formată în urma achiziției va permite clienților Vodafone și UPC România să aibă acces la oferte convergente de servicii mobile, de internet în bandă largă și TV, precum și la servicii dedicate persoanelor juridice.
Tranzacția nu va include operațiunile UPC România de televiziune prin satelit, Focus Sat.
În urma achiziției, Vodafone va avea una dintre cele mai mari infrastructuri din Europa de rețea de nouă generație („next generation network”, NGN), cu 54 de milioane de gospodării care beneficiază de servicii prin cablu/fibră prin propria rețea și o acoperire NGN totală de 110 milioane de gospodării și companii, inclusiv prin intermediul parteneriatelor cu alți operatori, devenind unul dintre cei mai importanți furnizori din Europa de servicii de telecomunicații fixe și convergente pentru clienții persoane fizice și juridice”.
Vodafone România este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă, iar UPC România operează a doua cea mai mare rețea NGN din România, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodării (41% din numărul total), se mai arată în comunicat.
Compania creată în urma achiziției va putea oferi servicii TV interactive, de internet în bandă largă și de telefonie fixă, precum și servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane** de clienți mobili ai Vodafone România și pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România („revenue generating unit”, RGU)***. Compania astfel creată va avea o cotă totală de piață de 25% după veniturile totale.
Ca și în tranzacțiile similare efectuate de Vodafone, managementul și angajații companiei achiziționate vor avea un rol important în entitatea creată în urma achiziției, punându-și în valoare aptitudinile în arii precum servicii prin cablu, servicii fixe și de televiziune. Angajații UPC România vor beneficia și de oportunitatea de a-și construi o carieră internațională în Vodafone Group.
Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România, a declarat: „Această achiziție va duce la transformări semnificative și va crea un furnizor important de servicii convergente de telecomunicații, contribuind la creșterea competiției pe piața din România. Tranzacția va aduce beneficii atât pentru clienții celor două companii, cât și pentru economia românească, deoarece noua companie va acționa ca un catalizator pentru inovația în servicii și va oferi un context mai amplu pentru investiții în rețeaua fixă. Vodafone și UPC România au în comun o abordare axată pe calitatea serviciilor și sunt complementare prin prisma segmentelor de clienți deservite – Vodafone are utilizatorii mobili, iar UPC România, utilizatori de broadband și de servicii TV”.