E oficial – Se schimbă pachetele de ţigări. Unele arome vor fi interzise
De asemenea, propunerea reglementează vânzarea transfrontalieră prin internet şi prevede modalităţi tehnice de combatere a comerţului ilicit. În plus, sunt propuse măsuri pentru produsele care nu au fost până în prezent reglementate în mod specific, cum ar fi ţigaretele electronice şi produsele din plante pentru fumat. Tutunul pentru mestecat şi tutunul pentru uz nazal vor face obiectul unor reglementări specifice privind etichetarea şi ingredientele.
În acelaşi timp, comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, a anunţat menţinerea interdicţiei existente privind tutunul pentru uz oral, aşa-numitul snus, cu excepţia Suediei, care beneficiază de o derogare. Este interdicţia pentru ridicarea căreia s-ar fi angajat să intervină un antreprenor maltez care ar fi spus reprezentanţilor unei companii suedeze producătoare de snus că acţionează în numele fostului comisar european pentru sănătate, John Dalli, forţat să demisioneze după declanşarea de către OLAF a unei investigaţii pentru trafic de influenţă.
Borg şi-a început miercuri expunerea privind propunerea de modificare a actualei directive, arătând că 700.000 de oameni, ‘respectiv un oraş ca Frankfurt sau Palermo’, mor anual din cauza fumatului.
‘Am reuşit! CE a promis o propunere privind produsele din tutun până la sfârşitul anului 2012 şi iată că astăzi o prezint în faţa miniştrilor sănătăţii şi a Parlamentului European. Cifrele vorbesc de la sine: tutunul ucide jumătate dintre utilizatorii săi şi prezintă un grad ridicat de dependenţă. În condiţiile în care 70% dintre fumători încep să fumeze înainte de vârsta de 18 ani, ambiţia propunerii de astăzi este de a face produsele din tutun şi fumatul mai puţin atractive şi de a-i descuraja pe tineri să înceapă să consume produse din tutun’, a mai spus Tonio Borg.
‘Consumatorii nu trebuie să fie înşelaţi: produsele din tutun ar trebui să arate şi să aibă gust de produse din tutun, iar prezenta propunere garantează că ambalajele şi aromele atrăgătoare nu sunt utilizate ca o strategie de marketing. Pachetele de ţigări nu pot arată ca o ciocolată sau ca o cutie pentru produse cosmetice’, a mai spus Borg.
Potrivit CE, amendarea directivei din 2001 este necesară întrucât s-au înregistrat progrese ştiinţifice şi evoluţii ale pieţei semnificative. De exemplu, au apărut noi dovezi privind substanţele aromatizante utilizate în produsele din tutun şi eficacitatea avertismentelor de sănătate. Noile categorii de produse, cum ar fi ţigaretele electronice au intrat pe piaţă, iar strategiile de marketing recente implică utilizarea unor ambalaje şi arome atractive.
Printre elementele cheie ale noii propuneri se numără faptul că toate pachetele de ţigări şi tutun de rulat trebuie să conţină o avertizare de sănătate ilustrată combinată cu text care să acopere 75% din partea anterioară şi posterioară a pachetului şi nu pot să prezinte elemente promoţionale. Informaţiile actuale privind gudronul, nicotina şi monoxidul de carbon, care sunt percepute ca înşelătoare, se înlocuiesc cu un mesaj de informare amplasat pe partea laterală a pachetului, conform căruia fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer.
De asemenea, se doreşte introducerea unui format de raportare electronic pentru ingrediente şi emisii. Propunerea prevede interzicerea ţigărilor, a tutunului de rulat ţigări şi a produselor din tutun nefumigene care au arome caracteristice, precum şi interzicerea produselor cu un grad mare de toxicitate şi un potenţial mare de dependenţă.
Domeniul de aplicare al directivei ar urma să fie extins. Produsele care conţin nicotină, cum ar fi ţigaretele electronice, sub un anumit prag sunt permise pe piaţă, dar trebuie să includă avertismente de sănătate. Peste acest prag astfel de produse sunt permise numai în cazul în care sunt autorizate ca medicamente, precum terapiile de substituire a nicotinei. Ţigaretele din plante vor trebui să poarte avertismente de sănătate.
În ceea ce priveşte vânzările transfrontaliere la distanţă, sunt prevăzute o notificare pentru vânzătorii cu amănuntul prin internet şi un mecanism de verificare a vârstei pentru a garanta că produsele din tutun nu sunt vândute copiilor şi adolescenţilor.
De asemenea, propunerea de modificare prevede un sistem de urmărire şi localizare şi caracteristici de securitate pentru a garanta că sunt comercializate în UE numai produsele care sunt conforme cu directiva.
În etapa următoare, propunerea va fi discutată în Parlamentul European şi în Consiliul de miniştri al UE, adoptarea ei fiind preconizată pentru 2014. Aceasta ar putea intra în vigoare începând din 2015-2016.