E.ON a instalat 3.500 de sisteme fotovoltaice clienților rezidențiali în 10 luni din 2024
Durata instalării a fost de 5 zile lucrătoare, dar când vine vorba de soluţii de stocare a energiei, doar unul din zece clienţi la care compania a instalat un sistem fotovoltaic a optat pentru montarea unui astfel de sistem, prezent în oferta companiei, precizează sursa citată.
„Investiţia într-o baterie pentru stocarea energiei poate fi o decizie înţeleaptă pentru cei care doresc să maximizeze beneficiile care decurg din utilizarea panourilor solare şi să îşi crească independenţa energetică”, a declarat Claudia Griech, director general al E.ON Energie România.
Sistemul de stocare pe baterii înmagazinează surplusul de energie produs de panourile fotovoltaice şi îl livrează rapid atunci când este cea mai mare nevoie: noaptea, iarna sau, pentru sistemele on-grid, atunci când alimentarea din reţea este întreruptă, precizează sursa citată.
„Practic, bateriile asigură o alimentare mai fluidă şi mai previzibilă, fără a fi nevoie să fie preluată energie din reţea în timpul vârfurilor de consum şi/sau când producţia panourilor este mică sau inexistentă”, se mai arată în comunicat.
Compania E.ON oferă o soluţie prin module de stocare a energiei, sistemul fiind unul hybrid, cu puteri de 5, 10, 15 kW, on-grid sau off-grid, cu o garanţie de 10 ani acordată de producător.
Un sistem de stocare de 5 kW reuşeşte să asigure singur o autonomie energetică de 3-4 ore pentru consumul obişnuit al unui imobil.
Totodată, sistemele de stocare permit extinderea capacităţii de stocare în funcţie de nevoile gospodăriei, în limita tehnică a invertorului. De exemplu, un invertor hibrid de 10 kW poate susţine un sistem de stocare de până la 45 kW.
„Deşi investiţia iniţială poate fi considerabilă, aceasta se amortizează în câţiva ani, mai ales în contextul unor noi reglementări care ar putea facilita o amortizare mai rapidă”, se precizează în comunicat.
E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit circa 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor.