E.ON a semnat un acord cu Guvernul german privind o posibilă prelungire a funcționării centralei nucleare Isar și după 31 decembrie 2022

28 09. 2022
Centrala nucleara Isar (Germania)

În ceea ce priveşte o potenţială continuare a funcţionării Isar 2, operatorii au avut recent discuţii strânse cu Ministerul Federal al Economiei pentru a găsi o soluţie fezabilă.

„E.ON a declarat întotdeauna că sprijină eforturile Guvernului german de a asigura o aprovizionare sigură cu energie în limitele posibilităţilor noastre. De aceea am fost dintotdeauna dispuşi să discutăm despre potenţiala funcţionare în continuare a centralei nucleare Isar 2, în măsura în care acest lucru este solicitat de către Guvernul german. Continuăm să ne asumăm această responsabilitate. Sunt încântat că împreună cu compania de exploatare PreussenElektra şi Guvernul federal am reuşit acum să cădem de acord asupra punctelor esenţiale pentru asigurarea unei posibile continuări a operaţiunilor. După cum se ştie, ne pregătim de ani de zile pentru dezafectarea Isar 2, după 31 decembrie 2022. S-au făcut planuri de compensare, s-au contractat furnizori de servicii – suntem gata să reluăm toate aceste demersuri încă o dată. Isar 2 este una dintre cele mai fiabile centrale electrice din lume şi poate aduce o contribuţie valoroasă la o aprovizionare sigură cu energie în această criză. Aş dori să mulţumesc în special angajaţilor noştri de la PreussenElektra pentru marea lor flexibilitate în această situaţie excepţională”, a declarat CEO-ul E.ON, Leonhard Birnbaum.

Pentru centrala nucleară Isar 2, aceasta înseamnă că, după pregătirile corespunzătoare, aceasta va intra într-o scurtă oprire pentru a efectua o revizie a supapelor pilot ale presurizatorului.

După repornire, centrala poate continua să funcţioneze cu nucleul reactorului existent până, probabil, în martie 2023. Guvernul federal va decide cu privire la continuarea efectivă a operaţiunilor până la începutul lunii decembrie, cel târziu. În cazul în care centrala ar fi repornită, PreussenElektra ar câştiga cu Isar 2 anul viitor venituri pentru aproximativ 2 TWh de producţie de energie electrică.

Aceste venituri potenţiale trebuie corelate cu costurile suplimentare care decurg şi din reglementările legale care probabil s-ar aplica atunci pentru înregistrarea veniturilor de pe piaţa de energie electrică.

E.ON intenţionează să folosească veniturile potenţiale din continuarea funcţionării acestei centrale pentru tranziţia energetică. Dacă nu va continua să funcţioneze această centrală, guvernul federal va rambursa toate costurile generate de acest demers. Pe termen scurt va fi iniţiată o procedură legislativă, iar în paralel se lucrează la un acord contractual.

Sursa foto: Flickr