E.ON avertizează că va înregistra pierderi în 2015

E.ON, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, a anulat planurile de divizare a centralelor nucleare din această ţară, dar a avertizat că se aşteaptă la pierderi în 2015, transmit MarketWatch şi Bloomberg.
Economica.net - joi, 10 sept. 2015, 07:43
E.ON avertizează că va înregistra pierderi în 2015

Anul trecut, E.ON a anunţat că se va concentra pe energiile regenerabile, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor.

E.ON a precizat că va pregăti pentru 2015 listarea unei companii apărute prin divizarea sa, urmând ca separarea să se realizeze în a doua jumătate a lui 2016. Noua companie va fi denumită Uniper, va prelua centralele pe bază de combustibili fosili şi reactoarele nucleare şi va fi condusă de fostul director financiar Klaus Schaefer. Activele sale vor fi responsabile pentru aproximativ jumătate din actualul profit al E.ON.

Reglementările din industria energiei şi preţul scăzut al energiei electrice şi al materiilor prime vor provoca pierderi în acest an, a avertizat compania germană, care va plăti dividende de 0,50 euro/acţiune pentru 2015.

Comitetul de supervizare al E.ON a aprobat propunerea conducerii care vizează păstrarea afacerilor din domeniul energiei nucleare din Germania şi a activităţilor legate de acest sector.

Decizia vine după ce Guvernul de la Berlin a anunţat că intenţionează să modifice legislaţia prin care companiile de utilităţi sunt răspunzătoare permanent de costurile legate de producerea energiei nucleare. Anunţul anterior al E.ON privind divizarea activităţilor nucleare a provocat speculaţii că firma vrea să scape de viitoarele costuri ale dezafectării reactoarelor nucleare şi evacuarea deşeurilor nucleare, iar plătitorii de taxe vor împărţi povara în cazul în care Uniper intră în insolvenţă.

E.ON se aşteaptă în acest an la un profit net de bază de 1,4 – 1,8 miliarde de euro şi un profit operaţional de 7 – 7,6 miliarde de euro.

Guvernul german nu are planuri concrete privind discuţii cu firmele din industrie referitoare la costurile dezafectării reactoarelor nucleare, a anunţat luna trecută un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei.

Întrebat dacă Executivul intenţionează să aibă întâlniri cu operatorii centralelor nucleare pentru a discuta diverse probleme pe această temă, purtătorul de cuvânt a declarat: ‘Nu ştiu nimic de asta dar, sincer să fiu, nu văd necesitatea unei astfel de discuţii. Problema responsabilităţii companiilor pentru partea financiară legată de combustibilul nuclear nu este contestată’.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a anunţat că ţara sa va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Germania a introdus, în 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare cel puţin până în 2016. Această taxă a afectat semnificativ câştigurile companiilor germane de utilităţi.

Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...