Într-un comunicat de presă, E.ON a precizat că Fortum va face o ofertă de 22 de euro pe acţiune pentru toţi acţionarii Uniper, ceea ce ar evalua participaţia de 46,65% din acţiunile Uniper deţinute de E.ON la 3,8 miliarde de euro. Oferta Fortum reprezintă o primă de 4,5% faţă de preţul înregistrat marţi seară de acţiunile Uniper.
Cele două părţi sunt în „negocieri avansate” cu privire la un posibil acord care ar putea fi încheiat în prima parte a anului 2018, a precizat E.ON. Dacă Fortum va ajunge la un acord cu E.ON, compania finlandeză va trebui să facă o ofertă pentru întreaga companie Uniper, în conformitate cu legislaţia germană în domeniul preluărilor de companii.
E.ON, una din cele patru mari companii germane de utilităţi, a decis să se separe de centralele sale pe bază de cărbune şi gaze naturale prin crearea diviziei Uniper în 2016, pe care ulterior a listat-o la Bursa de la Frankfurt. Uniper, cu sediul în Dusseldorf, a preluat centralele pe bază de combustibili fosili, activităţile de tranzacţionare a materiilor prime şi un sfert dintre angajaţii E.ON. În schimb, grupul E.ON se va concentra pe energiile regenerabile, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor.
Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.
Sursa: AGERPRES