E.On raportează investiții record în rețelele din România, în 2023: 177 de milioane de euro. Care sunt planurile pentru acest an

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON România, a realizat anul trecut cele mai mari investiții din ultimii 18 ani în rețelele de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice, acestea depășind 874 milioane de lei (circa 177 milioane euro), susținute din surse proprii și fonduri europene atrase, arată un comunicat de presă.
Mihai Nicuţ - mie, 15 mai 2024, 11:48
E.On raportează investiții record în rețelele din România, în 2023: 177 de milioane de euro. Care sunt planurile pentru acest an

Investițiile din 2023 sunt cu 31% mai mari față de cele din anul precedent, spune compania.

În distribuția de gaze naturale au fost investite 419 milioane de lei (circa 85 milioane euro), fiind modernizați peste 250 km de conducte și branșamente gaz.  Rețeaua de distribuție a fost extinsă cu 417 km, fiind racordați aproape 40.000 de noi consumatori. Totodată, în parteneriat cu autoritățile locale, au fost înființate 14 distribuții de gaze naturale, pe o lungime de 110 km, în localități din județele Iași, Bacău, Satu Mare, Suceava, Botoșani, Cluj și Harghita.

Au fost modernizate șapte stații de reglare-măsurare a gazelor naturale în județele Sibiu, Suceava, Bacău, Satu Mare și Bihor, care au dus la îmbunătățirea calității serviciului de distribuţie.

“Tot anul trecut a fost derulat și finalizat cu succes proiectul pilot 20HyGrid, o premieră în România, prin care s-a demonstrat că rețelele actuale de gaze naturale, instalațiile de utilizare și aparatele clienților sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru a transporta și a folosi amestecul de 20% hidrogen și 80% gaze naturale”, mai arată Delgaz.

Pe partea de energie electrică au fost realizate investiţii de circa 455 milioane de lei (aproape 92 milioane euro). Rețeaua a fost modernizată pe o lungime de peste 1.920 km, iar branșamentele realizate au totalizat 65 km. Totodată, au fost montate circa 190 de echipamente telecomandate (separatoare și reclosere) în rețelele aeriene de medie tensiune. Rețeaua a fost extinsă cu 203 km și au fost realizați aproximativ 250 km branșamente, fiind racordați peste 18.000 de noi consumatori.

În zona urbană, au fost modernizate și integrate în SCADA un număr de 33 de posturi de transformare. Au fost realizate lucrări de modernizare în 39 de stații de transformare, au fost construite 86 de posturi de transformare noi, iar 337 au fost modernizate.

“Ca urmare a investițiilor derulate an de an, principalii indicatori de performanță ai serviciului de distribuție, SAIDI și SAIFI, au fost îmbunătățiți semnificativ în ultimii 10 ani. Astfel, SAIDI (indicator referitor la durata întreruperilor) a scăzut de 6 ori, ajungând în 2023 la 67,9 minute de la 410,24 minute în 2014, iar SAIFI (indicator referitor la numărul întreruperilor) a scăzut de 7,2 ori, ajungând anul trecut la 0,83 de la 5,98 în 2014”, mai arată comunicatul de presă

Programul de investiţii pentru 2024

Compania și-a propus să investească 788 milioane de lei în acest an (aproape 154 milioane euro), din surse proprii și fonduri UE atrase. Adițional, vor fi executate lucrări în valoare de aproximativ 61 milioane de lei (12 milioane euro) pentru extinderile de rețele și branșamente noi.

Gaze naturale – sunt prevăzute investiţii de 365 milioane de lei (71 milioane euro). Vor fi modernizate conducte şi branșamente de gaze naturale pe o lungime de 326 km. Totodată, pentru îmbunătățirea calității serviciului, vor fi modernizate 11 stații de reglare-măsurare. În colaborare cu autoritățile locale, se vor înființa 18  distribuții de gaze naturale în județele: Harghita, Sibiu, Botoșani, Bacău, Cluj, Iași, Suceava și Satu Mare. Extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale și racordarea noilor consumatori reprezintă o altă prioritate.

Energie electrică – sunt programate investiții de 423 milioane de lei (82,4 milioane euro), din care 99 milioane lei (19,2 milioane euro) reprezintă fonduri UE. Investiţiile vizează continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene, a stațiilor și posturilor de transformare, extinderea rețelei de distribuție pentru racordarea de noi consumatori, precum şi îndeplinirea cerințelor din standardul de performanță. Tot în acest an, compania va moderniza circa 1.626 km de reţea și va instala 118 echipamente telecomandate (separatoare și reclosere).

Proiecte cu fonduri atrase (Fonduri europene și Fondul de modernizare) – La acest moment sunt finalizate și în curs de implementare proiecte în valoare de 233 milioane de euro (din care peste 180 milioane euro din fonduri europene). De asemenea, sunt depuse proiecte pentru finanțare/în stadiul de analiză în valoare de  536 milioane de euro (din care 420 milioane euro fonduri europene).

Contorizare inteligentă – la sfârșitul anului 2023 erau instalate contoare inteligente la circa 435.000 de consumatori. Pentru anul în curs compania are în plan montarea a circa 71.500 contoare, iar până în 2028 și-a propus ca 47% dintre clienți să beneficieze de contorizare inteligentă.

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.On spune că a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
IIF: Datoria mondială a ajuns la aproape 323.000 de miliarde de dolari, în contextul revenirii apetitului pentru risc
IIF: Datoria mondială a ajuns la aproape 323.000 de miliarde de dolari, în contextul revenirii apetitului pentru risc
Datoria mondială a crescut cu mai mult de 12.000 de miliarde de dolari în primele trei trimestre ale acestui an, atingând un nou nivel record de aproape 323.000 de miliarde de dolari, graţie......
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 50% din piloții viaductului de la Boița au fost forați
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 50% din piloții viaductului de la Boița au fost forați
Lucrările evoluează bine la viaductul de la Boița din secțiunea 2 a A1 Sibiu - Pitești, informează Cristian Pistol, ...
Europa nu poate fi singura piața deschisă, a avertizat noul comisar UE pentru Industrie Stephane Sejourne, cu trimitere la planurile lui Trump de-a impune noi taxe vamale
Europa nu poate fi singura piața deschisă, a avertizat noul comisar UE pentru Industrie Stephane Sejourne, cu trimitere ...
Europa este gata să îşi apere industria împotriva practicilor incorecte ale ţărilor străine, a avertizat marţi noul ...
Mark Rutte s-a eschivat să răspundă dacă România ar trebui să intercepteze dronele rusești care încalcă spațiul aerian al Republicii Moldova și a pasat problema către autoritățile de la București
Mark Rutte s-a eschivat să răspundă dacă România ar trebui să intercepteze dronele rusești care încalcă spațiul ...
Secretarul general NATO, Mark Rutte, s-a eschivat marţi să răspundă direct la întrebarea dacă România ar putea să ...