E.ON raportează pierderi record din cauza deprecierilor de active

E.ON, al doilea grup energetic din Germania, a raportat pierderi record, din cauza costurilor asociate cu tranziţia la energia regenerabilă şi a noilor deprecieri de active de la compania Uniper, transmit Reuters şi MarketWatch.
Economica.net - mie, 09 nov. 2016, 16:42
E.ON raportează pierderi record din cauza deprecierilor de active

În 12 septembrie, E.ON şi-a redus majoritatea legăturilor cu centralele pe bază de combustibil fosil şi cu depozitele de gaze naturale, după listarea subsidiarei Uniper la Bursa de la Frankfurt. În urma divizării E.ON, a fost creată o nouă companie, Uniper, cu sediul în Dusseldorf, Germania. Aceasta operează independent de la 1 ianuarie 2016, după ce a preluat centralele pe bază de combustibili fosili, activităţile de tranzacţionare a materiilor prime şi un sfert dintre angajaţii E.ON. Activele Uniper vor fi responsabile de circa jumătate din actualul profit al E.ON. Aproape o treime din cei aproape 14.000 de angajaţi ai Uniper vor fi în Rusia.

În primele nouă luni din 2016, E.ON a înregistrat pierderi nete de 9,3 miliarde de euro (10,4 miliarde de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la 9,8 miliarde de euro. În perioada ianuarie-septembrie 2016, compania germană a avut pierderi de 5,67 miliarde de euro.

Pierderile din acest an au fost cauzate de deprecierile de active de la Uniper, în valoare de 6,1 miliarde de euro, astfel încât, din 2014, nivelul total al deprecierilor de active la centralele pe bază de combustibili fosili a depăşit 24 de miliarde de euro, aproximativ dublu faţă de actuala capitalizare bursieră.

E.ON va trebui să plătească până la zece miliarde de euro pentru un fond public care va fi responsabil de stocarea deşeurilor nucleare. Anterior, compania germană estima că o majorare de capital ar putea fi una din opţiuni pentru a strânge această sumă. Dar directorul financiar Michael Sen a afirmat miercuri că E.ON vrea să evite o emisiune de acţiuni deoarece are suficientă ‘flexibilitate financiară’ pentru a face disponibilă suma de zece miliarde de euro.

Profitul ajustat înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 13% în primele nouă luni din 2016, la 3,64 miliarde de euro, în timp ce veniturile s-au situat la 28,2 miliarde de euro.

Firmele de utilităţi din Germania vând active din cauza costurilor cu dezafectarea centralelor şi a deciziei autorităţilor de la Berlin de a încuraja dezvoltarea energiilor regenerabile prin tarife care defavorizează termocentralele şi centralele nucleare.

Cancelarul Angela Merkel a anunţat că statul german va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Germania a introdus, în 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare cel puţin până în 2016. Această taxă a afectat semnificativ câştigurile firmelor germane.

Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Polonia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene
Polonia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene
Polonia preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2025 pentru o perioadă de şase luni (ianuarie-iunie 2025). Acest stat a mai deţinut preşedinţia Uniunii în......
Stop la gazul rusesc! Transportul pe teritorul Ucrainei a încetat, anunţă operatorul ucrainean şi Gazprom
Stop la gazul rusesc! Transportul pe teritorul Ucrainei a încetat, anunţă operatorul ucrainean şi Gazprom
Ucraina a oprit miercuri, la ora 05:00 GMT, transportul gazelor naturale ruseşti pe teritoriul său, potrivit informaţiilor ...
Franţa – Preşedintele Macron anunţă referendumuri cu privire la „probleme importante”, în 2025
Franţa – Preşedintele Macron anunţă referendumuri cu privire la „probleme importante”, în 2025
Preşedintele Emmanuel Macron a afirmat marţi, într-un discurs televizat, cu prilejul urărilor de Anul Nou, că în 2025 ...
România – în Schengen, după 18 ani de la integrarea în UE. Care sunt punctele de frontieră fără controale
România – în Schengen, după 18 ani de la integrarea în UE. Care sunt punctele de frontieră fără controale
România este, începând din noaptea de marţi spre miercuri, de la ora 00,00, membru cu drepturi depline al Spaţiului ...