E.ON şi-a majorat estimările pentru 2016, după ce a obţinut o reducere a preţului la gazele naturale

Economica.net
29 03. 2016
eon_50000700_52713900

Declinul preţului la petrol a afectat nivelul gazelor naturale exportate de Gazprom, deoarece, în majoritatea contractelor de furnizare, preţul gazelor exportate este legat de cel al barilului de ţiţei.

E.ON cumpără gaze naturale încheind contracte pe termen lung, dar trebuie să-l vândă clienţilor la preţuri de retail mai scăzute, legate de piaţa spot. În prezent, Gazprom este presat de Uniunea Europeană să-şi modifice sistemul de vânzare al gazelor naturale pe baza contractelor pe termen lung legate de preţul petrolului, sistem care, potrivit Comisiei Europene, duce la creşterea preţurilor percepute consumatorilor.

Acordul dintre Gazprom şi E.ON va avea un efect pozitiv excepţional de aproximativ 380 milioane de euro (425 milioane de dolari) în profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) al E.ON, în primul trimestru din 2016.

‘Prin acest acord, preţurile sunt ajustate pe baza actualelor condiţii de pe piaţă’, se arată într-un comunicat al E.ON.

Ca rezultat al tranzacţiei, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) al E.ON în 2016 se va situa între 6,4 – 6,9 miliarde de euro, faţă de estimarea precedentă de 6 – 6,5 miliarde de euro, în timp ce profitul net de bază va ajunge la 1,5 – 1,9 miliarde de euro, faţă de prognoza anterioară de 1,2 – 1,6 miliarde de euro.

După anunţarea acordului, acţiunile E.ON au închis în creştere cu 0,3% la Bursa de la Frankfurt.

E.ON a confirmat recent că planurile privind listarea unei companii apărute prin divizarea sa sunt în grafic. Noua companie va fi denumită Uniper, va prelua centralele pe bază de combustibili fosili şi reactoarele nucleare şi va fi condusă de fostul director financiar Klaus Schaefer. Activele sale vor fi responsabile pentru aproximativ jumătate din actualul profit al E.ON.

Anul trecut, E.ON a anunţat că se va concentra pe energiile regenerabile, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor.

Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.