E&Y: 20 mld. euro sunt blocate inutil în capitalul de lucru numai în Europa Centrală şi de Sud-Est

Economica.net
28 01. 2013
bani__euro__bancnote_30576700_01886500

De la mijlocul lui 2008, peisajul economic a fost schimbat profund de criza economică globală, iar vulnerabilitatea mai multor industrii şi companii a devenit evidentă. De asemenea, tot ca urmare a crizei, multe surse tradiţionale de finanţare au dispărut sau au devenit din ce în ce mai limitate, ca de exemplu împrumuturile bancare.

În această situaţie, atenţia dată de companii managementului capitalului de lucru a devenit extrem de importantă, chiar cheia supravieţuirii lor în anumite cazuri. De ce? Pentru că îmbunătăţirea managementului capitalului de lucru ajută companiile să elibereze lichidităţi. Ulterior, de exemplu, excesul de cash poate fi reinvestit în firmă, poate fi utilizat pentru rambursarea împrumuturilor sau distribuit acţionarilor.

Performanţa capitalului de lucru s-a deteriorat în CSE

Ultimul raport Ernst & Young asupra capitalului de lucru arată că întreprinderile din Europa Centrală şi de Sud-Est (CSE) au experimentat deteriorarea performanţei capitalului de lucru în 2011 comparativ cu 2010, cu indicatorul cheie cash-to-cash (C2C) înregistrând o creştere de 12%.

Rezultatele din acest an arată că cele 150 de companii analizate au la nivel agregat 20 miliarde Euro în numerar blocate inutil în capitalul de lucru. Suma echivalează cu 8% din veniturile din vânzări, o sumă similară cu cea de acum 12 luni. În plus, alte 2 miliarde Euro s-au adăugat capitalului de lucru în 2011 comparativ cu 2010, ceea ce înseamnă o creştere mai mare de 10%. Aceste cifre arată că, în medie, există oportunitatea de reducere a capitalului de lucru cu o sumă echivalentă a 8% din vânzările anuale ale companiilor analizate.

Performanţa mai scăzută a capitalului de lucru în 2011 (cu excepţia sectorului de petrol şi gaze) s-a datorat managementului neperformant al creanţelor şi stocurilor, care a fost parţial neutralizat de întârzierea plăţilor către furnizori. Deteriorarea performanţei creanţelor reflectă parţial impactul înrăutăţirii condiţiilor economice şi de credit în unele ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est în cursul anului 2011.

Performanţa în Europa Centrală şi de Sud-est vs. cea din Statele Unite şi Europa de Vest

Studiul a relevat faptul că, începând din anul 2005, scăderea totală a C2C pentru companiile din CSE a fost limitată la 3%. Aceste rezultate indică un nivel semnificativ mai jos al performanţei întreprinderilor din CSE în comparaţie cu cele din SUA şi Europa – care au raportat o scădere a C2C de 4% în comparaţie cu 2005.

Performanţele divergente ale capitalului de lucru atunci când analizăm ţările din CSE versus cele din Europa de Vest sau SUA pot fi puternic influenţate de practicile de plată locale, reglementările şi discrepanţele în stadiile de întârziere a plăţilor şi cazurile de neplată (iar, ulterior, în politicile de stabilire a provizioanelor şi write-offs). De asemenea, se poate observa o diferenţă de perspectivă între cele două regiuni în atenţia acordată managementului lichidităţilor şi eficientizării proceselor în managementul capitalului de lucru.

Ce ar trebui să facă managementul?

În prezent, managementul ar trebui să pună în discuţie modul de gestionare a capitalului de lucru în organizaţiile în care lucrează. De aceea trebuie să se plece de la întrebarea dacă există o cultură a cash-ului în aceste organizaţii, dacă se aplică instrumente şi proceduri pentru a monitoriza performanţa capitalului de lucru, dacă există un sistem de urmărire a disputelor cu clienţii şi de eradicare a cauzelor acestor dispute, sau dacă există o strategie concentrată de colectare a creanţelor şi dacă nivelul plăţilor este monitorizat.

Perspectivele pentru 2013

„Revenirea uşoară a pieţelor Europene prevăzută pentru 2013 ar putea avea efecte mixte asupra capitalului de lucru, din moment ce creşterea vânzărilor şi a câştigurilor ar putea scădea riscul de credit şi nevoia de provizionare. Cu toate acestea, finanţarea creşterii afacerii şi a capitalului de lucru pune o presiune suplimentară asupra bilanţului companiilor. Deoarece criteriile de creditare nu vor deveni mai laxe pe termen scurt, finanţarea creşterii afacerilor ar putea fi chiar mai dificilă. În aceste condiţii, sursele interne de finanţare, cum ar fi eliberarea de numerar din capitalul de lucru, merită mai multă atenţie,” explică Lars Wiechen, Director Executiv, Evaluare şi Modelare Financiară, Ernst & Young România.