E&Y: Băncile europene estimează reducerea expunerilor. În România creditarea va stagna

Continuarea dezintermedierii la nivelul grupurilor bancare europene va contribui la stagnarea creditării în România, evoluţie care va afecta băncile, deoarece fără o creştere susţinută a creditelor pe termen scurt România nu se poate aştepta la reducerea creditelor neperformante, potrivit E&Y.
Economica.net - joi, 01 aug. 2013, 11:06
E&Y: Băncile europene estimează reducerea expunerilor. În România creditarea va stagna

„Continuarea dezintermedierii la nivelul grupurilor bancare europene va contribui la stagnarea creditării locale. Pe lângă implicaţiile situaţiei de la nivel european, băncile din România se confruntă cu o lipsă de încredere a consumatorilor şi a decidenţilor din companii, dar şi cu o reducere a capacităţii de îndatorare a acestora. Din păcate, stagnarea creditării ar putea afecta băncile, dincolo de efectul direct asupra valorii activelor şi a veniturilor din dobânzi, deoarece, fără o creştere susţinută a creditelor nu ne putem aştepta la o inversare pe termen scurt a evoluţiei creditelor neperformante şi a valorii activelor cu care sunt garantate”, a declarat, într-un comunicat, Gelu Gherghescu, partener Assurance & Advisory la Ernst&Young România.

El a comentat astfel rezultatele studiului European Banking Barometer, realizat de E&Y, care arată printre altele că 50% dintre instituţiile bancare intervievate estimează că îşi vor reduce expunerea.

Totodată, deşi se aşteaptă o creştere a cererii de creditare în mai multe sectoare şi segmente de clientelă, băncile vor fi mai restrictive în finanţarea acestora şi, în special, a sectorului de construcţii şi a imobiliarelor.

„Deşi studiul nu acoperă deocamdată România, rezultatele pot fi relevante pentru sectorul bancar local, deoarece aproximativ 85% din totalul activelor bancare sunt deţinute de filiale ale băncilor europene, deci o parte din evoluţiile identificate vor avea implicaţii şi pentru filialele locale”, a arătat Gherghescu.

Astfel, potrivit studiului, băncile vor continua să îşi reducă dependenţa de finanţările băncilor centrale, 45% dintre cei chestionaţi în cadrul studiului fiind încrezători că vor fi în măsură să îşi îmbunătăţească mixul de finanţare în acest an.

În acelaşi timp, o treime din bănci încă se aşteaptă la o creştere a provizioanelor de risc de credit, comparativ cu 44% în toamna anului 2012.

European Banking Barometer este un sondaj bianual efectuat în rândul a 250 de bănci din Europa, în ţări precum Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, ţările nordice, Polonia, Spania, Elveţia şi Marea Britanie.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova anunță că Rusia și Iranul vor semna pe 17 ianuarie un „Acord de parteneriat strategic global”, care cuprinde prevederi privind cooperarea economică și militară dintre cele două state
Moscova anunță că Rusia și Iranul vor semna pe 17 ianuarie un „Acord de parteneriat strategic global”, care ...
Rusia şi Iranul vor semna vineri un "Acord de parteneriat strategic global", în timpul unei vizite în Rusia a preşedintelui iranian Masud Pezeshkian, a anunţat luni Kremlinul, relatează AFP şi......
Ministerul Finanțelor a împrumutat 1,1 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 1,1 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 1,1 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni, una de obligaţiuni ...
Guvernul polonez propune o lege prin care conținutul pe internet să poată fi blocat fără o decizie a justiției
Guvernul polonez propune o lege prin care conținutul pe internet să poată fi blocat fără o decizie a justiției
Ministrul polonez pentru Afaceri Digitale a prezentat luni un proiect de lege despre care afirmă că este menit să combată ...
Tesla a vândut în 2024 mai multe autoturisme decât Audi, pentru prima dată în istorie
Tesla a vândut în 2024 mai multe autoturisme decât Audi, pentru prima dată în istorie
Constructorul american de automobile electrice Tesla a devansat anul trecut una dintre cele mai renumite mărci de automobile ...