E&Y: Peste 60% dintre români cred că practicile de corupţie sunt întâlnite pe scară largă în România
Conform cercetării, efectuată în 36 de ţări, inclusiv în România, repondenţii români sunt mai optimişti în ceea ce priveşte evoluţia pieţei locale. Astfel, 40% dintre ei se aşteaptă la o îmbunătăţire a condiţiilor de piaţă pentru afacerea lor în următoarele 12 luni, comparativ cu 27% dintre persoanele chestionate din Europa de Est, respectiv media de 32% înregistrată pentru toate statele incluse în studiu.
În condiţiile în care companiile se confruntă cu presiunea de a reduce costurile, 79% dintre angajaţii din România au menţionat că se aşteaptă la îngheţarea salariilor, reducerea bonusurilor sau chiar la reducerea salariilor şi eliminarea completă a bonusurilor în ultimul an, în comparaţie cu 59% din totalul participanţilor la studiu.
Totodată, 82% dintre cei chestionaţi au declarat că nu li s-au cerut informaţii detaliate cu privire la contractele încheiate cu terţi furnizori sau clienţi, şi nici despre identitatea acestora, în timp ce 85% dintre aceştia consideră că nu au fost cerute suficiente informaţii în legătură cu valoarea cheltuielilor de marketing, de dezvoltare a businessului şi de protocol.
În plus, sondajul arată că unul din patru repondenţi români sunt de părere că respectarea îndeaproape a politicilor de combatere a corupţiei dăunează competitivităţii lor pe piaţa locală.
Potrivit studiului Ernst&Young, 61% dintre români rămân la ideea că practicile de corupţie sunt întâlnite pe scară largă în România, dar numai un procent de 17% consideră că firmele locale îşi supraevaluează rezultatele din situaţiile financiare, iar 1% recunosc faptul că firmele lor sunt angajate în astfel de practici, cum ar fi supraevaluarea veniturilor şi subevaluarea costurilor în vederea atingerii obiectivelor pe termen scurt şi respectarea bugetului.
Mai mult, dintre românii chestionaţi, doar 19% au indicat că în sectorul în care firma lor îşi desfăşoară activitatea, mita este o practică des întâlnită pentru a câştiga contracte, comparativ cu o rată de răspuns de 37% înregistrată în Europa de Est. Această afirmaţie a fost susţinută şi de cei 59% dintre respondenţii români, care consideră că oferirea de cadouri, bani sau alte atenţii pentru a câştiga sau menţine o afacere nu poate fi justificată pentru a ajuta o companie să supravieţuiască, nici măcar în situaţia unei recesiuni economice. De asemenea, cercetarea arată că majoritatea organizaţiilor au definite politici anti-corupţie, iar angajaţii lor consideră că există sancţiuni clare în cazul în care aceste politici sunt încălcate.
Analiza Ernst&Young a fost efectuată în perioada noiembrie-decembrie 2012, prin intermediul Agenţiei Globale de Cercetare de Piaţă Ipsos, pe un eşantion de 3.459 de persoane. Interviurile au fost realizate prin telefon, online sau în persoană cu angajaţii unor companii mari din 36 de ţări din Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa pentru a evalua opiniile lor cu privire la fraudă, mită şi corupţie. Rezultatele înregistrate în Europa de Est au la bază 1.256 de interviuri în 12 ţări, dintre care 100 de interviuri efectuate în România.
Ernst&Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari în anul 2012.
În România, compania este prezentă din anul 1992, având peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova şi birouri deschise în: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.