EASA: Primele taxiuri zburătoare ar putea deveni funcționale în Europa în 2024

Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) a anunțat că europenii ar putea vedea primele taxiuri zburătoare în funcţiune cel mai devreme în 2024.
AGERPRES - joi, 20 mai 2021, 10:38
EASA: Primele taxiuri zburătoare ar putea deveni funcționale în Europa în 2024

Mai multe firme europene au anunţat dezvoltarea tehnologiei de mobilitate aeriană urbană (UAM) pentru pasageri sau pentru transport de mărfuri, cum ar fi livrările de echipamente medicale.

„Cred că utilizarea comercială a taxiurilor (n.n. – aeriene) ar putea avea loc în 2024 sau în 2025”, a afirmat Patrick Ky, director general al EASA.

Datele EASA arată că, până în 2030, valoarea pieţei europene de mobilitate aeriană urbană va ajunge la 4,20 miliarde de euro şi vor fi create 90.000 de locuri de muncă. Aproximativ 31% din piaţa globală pentru noua tehnologie va fi în Europa.

Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei a început deja procesul de certificare pentru unele aparate şi primele aprobări sunt aşteptate în 2024, a detaliat Patrick Ky.

Startup-ul german Volocopter şi cei care sprijină alte proiecte, cum ar fi Aeroports de Paris (ADP), speră să demonstreze cum funcţionează tehnologia până la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Pe lângă barierele tehnologice care mai trebuie depășite, intrarea în utilizare a acestui tip de vehicule depinde şi de obţinerea aprobărilor în cazul în care ele zboară peste centre urbane sau căi ferate, a explicat şeful EASA, conform Agerpres care citează Reuters.

Aproximativ 71% dintre cetăţenii intervievaţi de EASA în şase zone urbane şi-au exprimat interesul în folosirea taxiurilor aeriene sau a serviciilor de livrare, ori a ambelor, iar 41% din respondenți au apreciat că principalii beneficiari ar trebui să fie cei care au nevoie de îngrijire medicală de urgenţă.

Pe de altă parte, principala temere a europenilor o reprezintă siguranţa, atât pentru drone, cât şi pentru taxiuri, precum şi zgomotul produs.

Majoritatea celor intervievaţi s-au declarat îngrijoraţi de impactul asupra păsărilor sau insectelor ori şi-au exprimat temerile legate de securitatea cibernetică.

Companii majore şi start-up-uri se întrec în dezvoltarea de taxiuri zburătoare comerciale, o piaţă a cărei valoare ar putea ajunge până în anul 2040 la 1.500 miliarde de dolari, conform Morgan Stanley.

Printre cei care dezvoltă astfel de planuri sunt Airbus, firma americană Joby, grupul german Lilium, şi Volocopter, sprijinit financiar de Daimler şi Intel.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...