EBA a publicat miercuri o opinie care sprijină planurile UE de a obliga băncile să pună deoparte fondurile necesare pentru a acoperi riscurile legate de creditele pe care le vor acorda în viitor şi care ar putea deveni neperformante. În acest sens, Comisia Europeană propune introducerea de niveluri minime comune de acoperire pentru împrumuturile nou acordate care devin neperformante. De asemenea, forul comunitar propune de asemenea ca băncile şi debitorii să poată conveni în prealabil asupra unui mecanism accelerat de recuperare a valorii creditelor garantate cu garanţii reale.
Ca parte a procesului de reparare a sectorului bancar european, EBA a cerut recunoaşterea rapidă şi rezolvarea problemei calităţii activelor în UE. Noile reglementări anunţate de UE vor ajuta băncile să rezolve în mod activ problema împrumuturilor neperformante, apreciază Autoritatea Bancară Europeană.
Instituţia avertizează că există o corelaţie ridicată între profitabilitatea scăzută a băncilor şi nivelul ridicat al creditelor neperformante din bilanţ. Scăderea generală a NPL, ca rezultat al măsurilor anunţate de UE şi a altor acţiuni luate în paralel, va contribui la majorarea profitabilităţii băncilor, se arată în raportul Autorităţii Bancare Europene.
Potrivit celor mai recente cifre ale Băncii Centrale Europene în trimestrul al treilea al anului trecut stocul de credite neperformante din bilanţurile băncilor europene se ridica la 760 miliarde de euro, cu aproximativ 200 miliarde de euro mai puţin decât în urmă cu doi ani.