EBA va derula o nouă rundă de teste de stres în rândul băncilor europene, în primul trimestru din 2016

Următoarea rundă de teste de stres ce vor fi derulate în rândul celor mai importante bănci din Uniunea Europeană va avea loc în primul trimestru al anului următor, iar rezultatele vor fi anunţate în cursul celui de al treilea trimestru, a anunţat, miercuri, Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters.
Economica.net - mie, 15 iul. 2015, 20:25
EBA va derula o nouă rundă de teste de stres în rândul băncilor europene, în primul trimestru din 2016

EBA şi Banca Centrală Europeană au derulat o serie de teste de stres în 2014, cu scopul de a face sistemul financiar mai rezistent la criza economică. Pentru acest an, cele două entităţi au optat pentru un exerciţiu mai redus de transparenţă, care va acoperi doar 109 bănci, mai puţine decât în 2014, şi va viza obţinerea de informaţii cu privire la bilanţurile, compoziţia capitalului, gradul de îndatorare, expunerea suverană şi activele riscante.

În schimb, testele de anul viitor, care vor include multe aspecte ce au fost prezente şi în examinarea din 2014, vor fi construite pe baza lecţiilor învăţate de la precedentul exerciţiu, pentru a se asigura îmbunătăţirea procesului. De exemplu, testele vor include un bilanţ ‘static’ al băncilor, care ignoră modificările capitalului în timpul testelor, pentru a evita posibilitatea ca rezultatele testelor să fie manipulate.

‘Se estimează că exerciţiul din 2016 va fi lansat în primul trimestru al anului, odată cu comunicarea datelor privind scenariul şi metodologia testelor’, se arată în comunicatul de presă al EBA. 

‘Evaluarea şi controalele de calitate ar urma să se finalizeze până în trimestrul al treilea din 2016, când vor fi comunicate şi rezultatele cu privire la fiecare bancă’, adaugă EBA.

Începând din luna noiembrie a anului trecut, Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de circa 123 de grupuri bancare europene. Această tânără autoritate, care operează sub egida BCE, a derulat anul trecut o vastă analiză a activelor bancare din zona euro, precum şi teste de rezistenţă care au scos în evidenţă nevoile de capital ale mai multor instituţii financiare din regiune. Un test de rezistenţă este o simulare a mai multor scenarii diferite de criză financiară prin care poate fi testată soliditatea instituţiilor bancare. 

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...