‘Existenţa Liberiei este grav ameninţată’, a declarat Brownie Samukai. Boala ‘se propagă ca un incendiu de pădure, devorând totul în calea ei’.
Ţările ‘nu au suficientă infrastructură, logistică, expertiză profesională şi resurse financiare pentru a face faţă epidemiei în mod eficient’, a constatat el.
Epidemia, cea mai gravă de la identificarea acestei febre hemoragice în 1976, a făcut 2.296 de morţi din 4.293 de cazuri, dintre care 1.224 decese în Liberia, a declarat OMS într-un bilanţ la 6 septembrie. Aproape jumătate din cazurile mortale au fost raportate în ultimele trei săptămâni.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon intenţionează să convoace o reuniune internaţională asupra Ebola la sfârşitul lunii septembrie la New York, pe marginea Adunării Generale a ONU, urmând să facă un apel pentru contribuţii în lupta împotriva epidemiei din partea guvernelor, ONG-urilor şi sectorului privat, a declarat purtătorul său de cuvânt Stephane Dujarric.
Ban a discutat luni la telefon cu preşedintele american Barack Obama, care ar putea să participe, subliniind ‘necesitatea de a spori de urgenţă eforturile internaţionale’.
Ambasadoarea SUA la ONU Samantha Power, care prezidează Consiliul de Securitate în septembrie, a estimat că ‘nimeni nu poate spune astăzi că răspunsul internaţional la Ebola este suficient’.
Ea a chemat la cooperare între ONU, Banca Mondială, Banca Africană de Dezvoltare şi guverne pentru ‘a examina modul în care să-şi dubleze eforturile’ pentru a controla epidemia.