Ebola: corupţia şi datoriile privează ţările afectate de 1,4 miliarde de dolari pe an – ONG

Corupţia, evaziunea fiscală şi datoriile privează cele mai afectate trei ţări africane de epidemia de Ebola de 1,4 miliarde de dolari pe an, a estimat vineri o organizaţie non-guvernamentală din SUA, relatează AFP citată de Agerpres.
Economica.net - sâm, 27 dec. 2014, 09:17
Ebola: corupţia şi datoriile privează ţările afectate de 1,4 miliarde de dolari pe an - ONG

În ultimii zece ani, Sierra Leone, Liberia şi Guineea au pierdut în fiecare an în total 1,3 miliarde de dolari (1,07 miliarde de euro) din cauza evaziunii fiscale şi corupţiei care le sufocă finanţele publice, a considerat colectivul de luptă contra sărăciei Jubilee USA.

Circa 100 milioane de dolari au fost de asemenea consacrate în medie în fiecare an de cele trei ţări rambursării datoriilor mai ales către marii creditori internaţionali (FMI sau Banca Mondială, printre alţii), în detrimentul investiţiilor în domeniul sănătăţii, deplânge ONG-ul într-un comunicat.

Punctul de pornire al epidemiei, Guineea, a alocat în 2012 mai mulţi bani pentru plata datoriei decât pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate publică, adaugă ONG-ul.

‘Datoria, corupţia şi evaziunea fiscală – de aceea mor oamenii în Africa de vest. Ar fi fost bani de ajuns să oprească Ebola şi să salveze mai mulţi oameni de boli ce pot fi prevenite’, deplânge Eric LeCompte, director executiv al Jubilee USA, citat într-un comunicat.

Lipsite de sisteme solide de sănătate publică, Sierra Leone, Liberia şi Guineea au trebuit să lanseze un apel la ajutor internaţional pentru a încerca să oprească epidemia, care a ucis deja 7.700 de persoane în vestul Africii, potrivit ultimului bilanţ OMS.

Potrivit Jubilee USA, doar o relaxare a datoriei cuplată cu lupta împotriva evaziunii fiscale ar permite acestor ţări să investească pe termen lung ‘în sănătate şi dezvoltare’.

‘Aceste trei ţări au acumulat o mare parte a datoriei lor actuale în perioadele de război civil, dictatură sau în regimuri cu partid unic’, subliniază ONG-ul, considerând că datoria ar trebui, în consecinţă, anulată.

Recent, Statele Unite au cerut FMI să şteargă o parte a datoriei contractată de aceste trei ţări şi care se ridică la aproximativ 500 milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...