Echipamentele Huawei vor putea participa la licitaţia pentru 5G organizată de România în trimestrul patru – Bloomberg

Economica.net
19 06. 2019
huawei_patent_37000400

„Investiţiile necesare în această nouă tehnologie sunt foarte mari şi trebuie să ţinem cont de acest lucru şi să facem licitaţia cât mai atractivă posibil”, a spus Petrescu.

La finele lunii mai, Guvernul american a decis să impună restricţii Huawei, acuzând cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii că este vulnerabil la implicarea în activităţi contrare cu securitatea naţională sau cu interesele în domeniul politicii externe. Deşi această controversă a permis rivalilor Huawei, firmele europene Nokia şi Ericsson, să câştige unele contracte, răspunsurile venite din unele state est-europene la avertismentele lansate de Trump au fost mai modeste. De exemplu, Guvernul de la Budapesta, care va demara luna viitoare licitaţia pentru frecvenţele 5G, consideră Huawei drept un „partener strategic”.

Piaţa de telecomunicaţii din România, dominată de companiile Orange SA, Vodafone Group Plc, Telekom România SA şi Digi Communications NV, a fost afectată de „taxa pe lăcomie” impusă la finele anului trecut pentru mai multe sectoare.

Alexandru Petrescu a precizat că Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale lucrează la unele modificări pentru a diminua impactul „taxei pe lăcomie”, iar aceste modificări ar putea fi adoptate de Guvern în aproximativ două săptămâni.

Ordonanţa de urgenţă adoptată la finele anului trecut stabilea un preţ minim pentru frecvenţele 5G şi o taxă de 3% pe vânzările companiilor de telecomunicaţii.

Recent, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în comunicaţii, Eduard Lovin, declara şi el că prevederile privind piaţa telecom din OUG 114 trebuie să fie abrogate până la finele acestei luni, urmând ca, ulterior, să fie adoptată o Hotărâre de Guvern care să stipuleze preţurile de plecare pentru licitaţia 5G.

„Dacă nu se abrogă OUG 114 pe componenta telecom, nu vom avea ce să scriem în caietul de sarcini pe licitaţia 5G. Abrogarea prevederilor telecom din OUG 114 trebuie să se facă până la sfârşitul acestei luni, după care să se adopte o HG în care să fie stipulate preţurile de plecare la licitaţie. Preţurile de plecare pentru licitaţia 5G menţionate în OUG 114 sunt inaplicabile şi rupte de realitatea din piaţa locală telecom”, a explicat Lovin.

Reţelele de telefonie mobilă 5G, care deocamdată sunt într-un stadiu incipient, promit o viteză de transfer a datelor de 50 până la 100 de ori mai rapidă comparativ cu actualele reţele 4G şi vor fi o infrastructură vitală pentru o gamă largă de industrii, precum automobilele autonome. Însă 5G se anunţă a fi o tehnologie scumpă. Pentru a putea respecta ceea ce promite această tehnologie, respectiv viteze mai mari de transfer, automobile autonome şi jocuri şi video de înaltă definiţie, reţelele 5G vor trebui să fie mai dense pentru a putea face faţă traficului crescut de date.