„La conferinţa de presă a vorbit de Consiliu şi mi s-a părut corect să vorbească despre asta. Al doilea lucru important a fost că parlamentarele vor fi separate de alegerile locale. A spus că dupa ce nu am modificat legea , nu vom modifica nici data. Eu personal nu sunt înzestrat cu prea multă putere dar ce a spus Băsescu e în consonanţă cu Piaţa Universităţii”, a declarat Eckstei la Romania TV.
Şeful statului a declarat duminică seară că România a cerut la Bruxelles „un răgaz” în ceea ce priveşte includerea în Constituţie a prevederilor Tratatului privind stabilitatea fiscală, precizând că data iniţială de 1 ianuarie 2013 ar fi destul de dificil de respectat pentru noi, în contextul în care anul acesta „vom avea, probabil, două rânduri de alegeri (locale şi parlamentare), la date diferite”.
Anticipate, versus alegeri la termen
Una din temele principale ale scandărilor de la protestele din Piaţa Universităţii reprezintă cerea protestatarilor de a renunţa la comasarea alegerilor şi a declanşa alegeri anticipate. Comasatele nu vor mai avea loc, având în vedere decizia Curţii Constituţionale de a le declara neconforme cu Legea Fundamentală. Însă, în acest moment, alegerile anticipate nu reprezintă o certitudine. Procedura declanşării lor este extrem de anevoioasă iar ea implică în primul rând acordul întregii clase politice.
UDMR, însă, dă semnale că ar cam fi de acord cu anticipatele. Recent, doi dintre liderii importanţi ai UDMR: preşedintele politic, Laszlo Borbely şi preşedintele onorific, Marko Bela au declarat că anticipatele ar fi utile. Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor a declarat, însă, că declaraţiile celor doi nu reprezintă punctul de vedere al Uniunii iar decizia de a fi declanşate alegeri anticipate va fi luată în Coaliţie, unde luni vor fi discuţii pe această temă. El a mai precizat şi că marţi conducerea Uniunea se va întruni pentru a discuta despre anticipate.