Eco-Rom: Este nevoie de informare şi de coerciţie, pentru creşterea cantităţii de deşeuri reciclate

11 11. 2011

„Tot mai mulţi români învaţă că plasticul şi metalul se pun în containerul galben, hârtia şi cartonul – în cel albastru şi sticla în containerul verde, iar campaniile noastre locale şi campania naţională din acest moment, dar şi programele iniţiate în şcoli ne demonstrează continuu acest lucru”, a declarat pentru RTV.net, Sorin Popescu.

„Desigur, nu putem generaliza, de aceea este nevoie de două instrumente care se completează reciproc: o informare constantă şi susţinută şi coerciţie. În acest ultim sens, un pas important a fost făcut deja, şi anume obligaţia tuturor autorităţilor locale de a depune cu 15% mai puţin gunoi pe groapă, precum şi propunerea de a taxa tona de deşeu depus pe groapă. Acestea sunt doar câteva instrumente menite să conducă la creşterea cantităţilor de deşeuri reciclate în detrimentul celor depuse pe gropi”, explică directorul Eco-Rom Ambalaje.

Sorin Popescu este de părere că trebuie demarat un sistem de management integrat al deşeurilor care să conducă la mai noua obligaţie impusă de Directiva Cadru recent aprobată în Parlament – şi anume atingerea ţintei de 50% deşeu municipal reciclat până în 2020. Trebuie, prin urmare, implementat un sistem de management al deşeurilor din ce în ce mai performant, care sa îi implice activ pe toţi cei responsabili – autorităţi, operatori de salubritate şi populaţie – astfel încât cantităţile de deşeuri de ambalaje reciclate din gospodării să crească.

Directorul Eco-Rom precizează că în 2012, obiectivul de reciclare este de 55%.

„De asemenea, creşteri sunt şi la obiectivele pentru fiecare tip de material: plastic, sticlă, hârtie, metal, lemn. În plus, începând cu anul acesta au fost introduse obligaţii legale pentru anumite tipuri de ambalaje: cele de tip PET şi cele de aluminiu, desigur, cu creşteri în anul 2012 faţă de anul acesta, ajungând la 55%  pentru PET, respectiv, 21%  pentru aluminiu. Creşterea ţintelor impuse este considerabilă, iar impactul lor asupra industriei este semnificativ, mai ales pentru ambalajele primare (sticlă, PET, aluminiu), aflate în special în gospodării. În acest context, colectarea selectivă de la populaţie şi creşterea performanţelor acesteia sunt critice”, a mai spus Sorin Popescu.

În primele 6 luni ale anului 2011, în sistemul Eco-Rom Ambalaje, au fost reciclate 165.600 tone de deșeuri de ambalaje: dintre care 41.500 de tone de plastic, 65.000 tone de hârtie-carton, 30.500 tone de sticlă, 11.600 tone de metal și 17.000 tone de lemn.

„Aceste rezultate demonstrează că suntem în graficul propus în ceea ce priveşte atingerea ţintelor impuse de Uniunea Europeană privind deşeurile de ambalaje. Mai mult, de curând, în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Topului Firmelor din Municipiul Bucureşti, am obţinut locul I la categoria “Activităţi de servicii suport pentru întreprinderi” – încă o confirmare a activităţii noastre din ce în ce mai eficiente”, spune directorul organizaţiei.

„În strategia de menţinere a acestei poziţii şi anul viitor, Eco-Rom Ambalaje îşi propune creşterea numărului companiilor responsabile din sistem (în prezent, portofoliul nostru conţine un număr de 2220 companii responsabile, pentru care am preluat și am îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligațiile de valorificare și reciclare pe care ni le-am asumat), diversificarea pachetului de servicii oferite în domeniul gestiunii deşeurilor de ambalaje, creşterea investiţiilor în sistemul de colectare selectivă pentru populaţie şi a performanţei serviciilor de colectare selectivă printr-un sistem de criterii de performanţă iniţiat şi promovat de noi în parteneriatul cu autoritatea locală şi operatorul de salubritate desemnat”, precizează Sorin Popescu.

Acesta a adăugat că Eco-Rom îşi propune să diversifice şi să intensifice acţiunile de comunicare a mesajelor de colectare selectivă şi reciclare pentru populaţie.

Din ce în ce mai mulţi români trebuie să ştie care este rolul pubelelor colorate din oraş, cum se colectează selectiv corect deşeurile de ambalaje pe care le generează şi care sunt beneficiile reciclării. Ne dorim ca din ce în ce mai mulţi oameni să vina la punctele de colectare selectivă şi să înţeleagă cât de important şi necesar este sistemul, pe lângă obligaţia legală pe care o au în acest sens, şi vom face din ce în ce mai multe demersuri ca acest lucru să se întâmple”, a mai spus domnul Popescu.