Departamentul american al Muncii a informat vineri că luna trecută au fost create 292.000 de noi locuri de muncă, peste estimările analiştilor care se aşteptau la 200.000 de noi joburi. În plus, Departamentul american al Muncii a revizuit şi cifrele privind locurile de muncă create în lunile octombrie şi noiembrie, care potrivit noilor date au fost cu 50.000 mai mari decât s-a raportat iniţial, potrivit Agerpres.
Cu toate acestea, în decembrie rata şomajului s-a menţinut pentru a treia lună consecutiv la 5%, cel mai scăzut nivel de după luna februarie 2008, înaintea crizei financiare. Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă create şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a doua anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele.
Anul trecut, angajatorii au creat în SUA 2,65 milioane de noi locuri de muncă, o medie de 221.000 pe lună, astfel încât 2015 este al doilea cel mai bun an pentru angajări din 1999. În 2014 au fost create 3,2 milioane de noi locuri de muncă.
De asemenea, salariul mediu orar, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală a SUA, a scăzut uşor, la 25,24 de dolari, dar pe ansamblul anului trecut a înregistrat un avans de 2,5%.
În decembrie au fost create 45.000 de noi locuri de muncă în sectorul construcţiilor, 53.000 în îngrijirea sănătăţii, 73.000 în servicii profesionale şi de afaceri (care includ contabili, ingineri, arhitecţi).
Luna trecută, Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat dobânda de politică monetară pentru prima dată din iunie 2006, ceea ce reprezintă un semn de încredere în cea mai mare economie mondială. Fed a apreciat că majorarea ratei dobânzii cu un sfert de punct, până la un interval cuprins între 0,25 şi 0,50%, este doar începutul unui ciclu treptat de înăsprire a politicii monetare, adăugând că va pune accentul pe monitorizarea inflaţiei, care rămâne mult sub ţintă.
‘În opinia Comitetului de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC), condiţiile economice vor evolua într-o manieră care va permite doar o majorare graduală a ratei dobânzii fondurilor federale (principalul instrument de politică monetară al Fed – n. r.)’, se arată în comunicatul Băncii Centrale a SUA.