Conform datelor revizuite publicate joi de Departamentul american al Comerţului, cea mai mare economie mondială a înregistrat un avans anual de 1,3% în primele trei luni din acest an, după ce datele iniţiale indicaseră o expansiune de 1,6%, iar în trimestrul patru din 2023 creşterea a fost de 3,4%. Este cel mai redus ritm de creştere din trimestrul doi din 2022, dar analiştii se aşteaptă la redresarea economiei în următoarele luni, datorită solidităţii pieţei forţei de muncă.
A fost revizuit şi un indicator privind inflaţia în primul trimestru din 2024, la 3,3%, de la un nivel de 3,4% anunţat anterior. Datele vor influenţa probabil momentul în care Rezerva Federală a SUA (Fed) va începe reducerea dobânzilor, consideră analiştii.
Cheltuielile de consum ale gospodăriilor, care sunt responsabile pentru mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu doar 2%, după ce luna trecută Departamentul Comerţului anunţase un avans de 2,5%. În precedentele două trimestre se înregistraseră creşteri de peste 3%.
Luna trecută, Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la avansul economiei americane în acest an, până la 2,7%, de la 2,1% cât prognoza în luna ianuarie, graţie performanţelor peste aşteptări în ceea ce priveşte numărul noilor locuri de muncă şi cheltuielile de consum. În primele trei luni ale acestui an, economia americană a creat, în medie, 276.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună, faţă de o medie de 212.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună din trimestrul octombrie-decembrie 2023.
Până acum, economia americană a dezminţit scenariile pesimiste vehiculate la finele lui 2022, după campania agresivă de majorare a dobânzilor Rezervei Federale.
În prezent, SUA performează mult mai bine decât alte economii avansate, graţie faptului că firmele şi-au refinanţat datoriile, iar consumatorii au profitat de dobânzile mici de dinaintea debutului ciclului de înăsprire a politicii monetare.