Economia americană a cunoscut în februarie o creștere neașteptată a numărului de locuri de muncă create

05 03. 2021
time_square_new_york_1475314801xxd_95601800

Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani în luna februarie a fost peste estimările analiştilor, graţie relaxării restricţiilor şi noilor stimulente guvernamentale, ceea ce arată că la un an de la debutul pandemiei piaţa muncii din SUA începe să dea semne de revenire, informează Reuters, citată de Agerpres.

Raportul publicat vineri de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 379.000 de locuri luna trecută, după 166.000 de locuri de muncă în luna ianuarie, cifre revizuite semnificativ faţă de 49.000 de locuri de muncă anunţate iniţial. Cu toate acestea, rata şomajului în SUA a scăzut doar uşor până la 6,2% în februarie, de la 6,3% în luna ianuarie. Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe 182.000 noi locuri de muncă.

Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele.

Scăderea numărului de noi cazuri de Covid-19 în ultimele săptămâni, progresele campaniei de vaccinare, noile ajutoare aprobate de Guvernul de la Washington precum şi relaxarea restricţiilor în unele state încep să dea rezultate, chiar dacă milioane de americani rămân în continuare fără un loc de muncă.

Datele pentru luna februarie au fost influenţate de faptul că firmele din sectorul divertismentului şi ospitalităţii au creat 355.000 de locuri de muncă în luna februarie. În schimb, locurile de muncă din sectoarele educaţiei, construcţiilor şi activitate minieră au scăzut.

Cifrele optimiste pentru luna februarie sugerează că cea mai gravă perioadă a crizei a trecut iar şefii de companii se aşteaptă ca în primăvară să aibă loc un mini boom economic. Cu toate acestea, un număr de aproximativ 10 milioane de americani sunt şomeri, dublu faţă de situaţia din urmă cu un an, înainte ca virusul să declanşeze carantină şi distanţare socială. Acest număr nu include alte câteva milioane de persoane care au încetat să mai caute un loc de muncă.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca situaţia de pe piaţa muncii să se îmbunătăţească în lunile următoare, pe măsură ce vaccinarea va progresa iar îngrijorările cu privire la virus se vor diminua.