Economia americană a încetinit în trimestrul patru 2014
Conform celei de-a doua estimări, publicată vineri de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în perioada octombrie-decembrie 2014, o creştere anuală de 2,2%, faţă de un avans de 2,6% conform unei prime estimări. Revizuirea datelor pentru trimestrul al doilea este mai mică decât estimările analiştilor care mizau pe un avans de 2,1% dar vine după un avans de 5% înregistrat de economia americană în trimestrul al treilea al anului trecut.
Încetinirea ritmului de creştere a economiei americane la finele anului trecut se explică prin majorarea importurilor dar şi prin scăderea investiţiilor companiilor şi a cheltuielilor publice. Economia americană a fost susţinută de cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) care au crescut cu 4,2% în trimestrul patru, cifre revizuite în jos cu 0,1 puncte procentuale. În schimb, cheltuielile publice au scăzut cu 7,5% în trimestrul patru după ce au crescut cu 9,9% în trimestrul al treilea. De asemenea, companiile americane au acumulat stocuri în valoare de 88,4 miliarde de dolari în trimestrul patru, mai puţin decât 113,1 miliarde de dolari cât s-a estimat iniţial. Cererea internă solidă a condus la creşterea importurilor, astfel că deficitul balanţei comerciale a şters 1,15 puncte procentuale din creşterea PIB.
Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul SUA a înregistrat o creştere reală de 2,4%, cel mai puternic ritm de creştere de după 2010. În 2013 economia americană a înregistrat o creştere de 2,2%, după un avans de 2,3% în 2012. Anul trecut, PIB-ul SUA s-a ridicat la 17.418 miliarde de dolari.
Pentru 2015, economiştii mizează pe o accelerare a creşterii economice până la 3%. În timp ce prognoza de creştere a Rezervei Federale oscilează între 2,6% şi 3%, Fondul Monetar Internaţional este mai optimist mizând pe o creştere de 3,6%.