Excluzând avansul excepţional de 33,4% din al doilea trimestru al anului trecut, performanţa din primele trei luni ale acestui an este cea mai puternică creştere trimestrială înregistrată de economia americană începând din luna iulie 2003. Valoarea bunurilor şi serviciilor produse în Statele Unite a urcat la 19.100 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că PIB-ul SUA va depăşi în scurt timp maximumul de aproape 19.300 miliarde de dolari atins înaintea pandemiei.
„Creşterea PIB-ului în primul trimestru reflectă continuarea relansării economice, redeschiderea afacerilor şi răspunsul Guvernului la pandemia de Covid-19”, a precizat Departamentul Comerţului.
În perioada ianuarie-martie 2021, gospodăriile şi companiile americane au primit ajutoare financiare în cadrul a două planuri de relansare, unul adoptat la finele lunii decembrie şi celălalt la începutul lunii martie. Consumul personal, responsabil pentru cea mai mare parte a economiei americane, a înregistrat o creştere de 10,7% în primul trimestru, cel mai puternic avans de după 1960. Cheltuielile guvernamentale au crescut cu 6,3% în ritm anual, cea mai puternică creştere de după 2002, în timp ce investiţiile non-rezidenţiale s-au majorat cu 9,9% iar investiţiile rezidenţiale au crescut cu 10,8%.
Autorităţile americane preferă să publice datele privind evoluţia PIB-ului în ritm anualizat, în timp ce alte economii avansate utilizează drept bază de comparaţie trimestrul precedent. Potrivit acestui mod de calcul, PIB-ul american a înregistrat un avans de 1,6% în primul trimestru.
Economiştii se aşteaptă ca progresul campaniei de vaccinare, redeschiderea a tot mai multe afaceri, injecţia semnificativă de cheltuieli federale şi crearea de noi locuri de muncă să susţină creşterea economică. Pentru ansamblul anului 2021, economiştii se aşteaptă ca PIB-ul SUA să înregistreze un avans de aproape 7%, ceea ce ar reprezenta cea mai bună performanţă de după 1984.